Arnhem en omstreken

Zo doe je veilig mee aan een nieuwjaarsduik

De Nieuwjaarsduik van vorig jaar in de Spiegelwaal bij Nijmegen op archiefbeeld.
De Nieuwjaarsduik van vorig jaar in de Spiegelwaal bij Nijmegen op archiefbeeld. © ANP
ARNHEM - Ga niet in je eentje het water in voor een nieuwjaarsduik: dat is het dringende advies van de Reddingsbrigade. Traditioneel trotseren heel wat Gelderlanders op de eerste dag van het nieuwe jaar koud open water. Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor de risico's en geeft tips.
De watertemperatuur is momenteel zo'n 7 graden. "Dat is best koud", zegt Brokmeier. Door de kou kunnen zwemmers onderkoeld raken of kramp krijgen. De afgelopen jaren gebeurde dat wel eens, meldt de Reddingsbrigade die bij veel nieuwjaarsduiken toezicht houdt.

Georganiseerde duik

"Als je helemaal alleen bent, dan is er niemand die op je let", vertelt hij. "Je kunt ergens op gaan staan en je bezeren of je krijgt kramp en je komt in de problemen". Hij vervolgd: "Ik maak altijd de vergelijking: als je gaat hardlopen en je krijgt kramp, dan ga je op de grond zitten en dan loopt iemand wel een keer langs. In het water kun je maar één kant op en dat is naar de bodem".
In het water kun je maar één kant op en dat is naar de bodem
Ernst Brokmeier, Reddingsbrigade Nederland
Daarom hamert Brokmeier er ook op om mee te doen aan een georganiseerde duik. "De organisatie heeft de bodem gecheckt en weet of er niet te veel stroming is." Daarnaast is daar altijd toezicht en er zijn vaak beschutte plekken om je om te kleden.

Hoofd en voeten

Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. "We lachen er altijd een beetje om, maar zo'n grote muts is echt goed om op te doen na het zwemmen. Je verliest veel warmte via je hoofd", beargumenteert de zegsman van de Reddingsbrigade. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan, zo luidt het advies.
Zorg voor een warming-up en houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarbij voortdurend in beweging. "Na afloop is een kop soep ook goed om weer op te warmen."
"Gelukkig gaat het bijna altijd goed, maar het zou supervervelend zijn om 1 januari te beginnen met verdriet", besluit hij.