Gelderse Vallei

Postbode Peter raakt zijn vaste rondje kwijt: 'Heb er een traantje om gelaten'

Postbode Peter moet stoppen in zijn wijk.
Postbode Peter moet stoppen in zijn wijk.
NIJKERK - Postbode Peter Vreekamp brengt al vanaf dag één de post rond in de Nijkerkse nieuwbouwwijk Doornsteeg. Maar daar komt nu noodgedwongen een einde aan. "Ik heb er wel een traantje om gelaten", geeft de postbode toe. Buurtbewoners kwamen massaal in actie en ondertekenden in een mum van tijd vrijwel allemaal een handtekeningenactie. Tevergeefs, dat wel.
Door weer en wind fietst de 67-jarige Vreekamp door zíjn wijk Doornsteeg in Nijkerk. Hij wil er dolgraag nog een jaar of twee door. Dan zou hij namelijk 45 jaar postbode zijn en op een feestelijk moment kunnen stoppen en met pensioen gaan. Maar vanaf 1 januari loopt de Nijkerker in een andere wijk in zijn gemeente. Het besluit van werkgever PostNL staat vast.

Wijk in actie

Toen het nieuws de ronde deed dat Vreekamp moest vertrekken, kwam de nieuwbouwwijk in actie. 'Onze' postbode hoort hier, zo was de teneur. En werd geprotesteerd bij PostNL en er werden handtekeningen ingezameld.
Mede-initiatiefnemer Lieneke Reitsma legt uit waarom: "Peter is een echte oldskool-postbode. Vanaf het begin stipt op tijd, altijd vriendelijk, goedlachs en in voor een praatje. Hij kent de mensen en nam vaak wat lekkers mee voor de kinderen. We balen er echt van dat hij hier weg moet." Mede, zo zegt Reitsma, omdat Vreekamp een paar jaar terug heel bewust zijn pensioen uitstelde vanwege zijn werkgever. "PostNL kampte en kampt met personeelsproblemen. Hij wilde toen wel langer blijven."
Bekijk hoe postbode Peter de post bezorgt
Postbode Peter bezorgt de laatste post voordat hij moet stoppen.
De wijk haalde de afgelopen weken in totaal 333 handtekeningen op - in een wijk met 400 huizen een meer dan bovengemiddelde score. Maar dat heeft dus niet geholpen. "We zijn gebonden aan onze afspraken met het rijk", zegt een woordvoerder van PostNL. "Op sommige plekken worden nu mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doornsteeg is ook zo'n wijk. Daar kunnen we niet onderuit. Maar we hebben in goed over met Peter een andere wijk voor hem gevonden."

Vijf mooiste jaren

Vreekamp is enorm teleurgesteld. "Ik had graag mijn jaren hier volgemaakt. Het voelt als een taak die ik moet afmaken en nu word ik ineens weggehaald. Ik heb hier altijd met heel veel plezier mijn werk gedaan. Een leuke wijk en ik heb de mensen gaandeweg heel goed leren kennen. Dit waren beslist de mooiste jaren van mijn carrière."
De buurt wilde het vertrek van de bekende postbode toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Tijdens een afscheidsfeestje met lovende woorden en een aardig geldbedrag werd door de buurtbewoners afscheid genomen van de geliefde postbode.