Achterhoek

Bieb zit in de lift sinds corona

Het gaat goed met de bieb
Het gaat goed met de bieb © Omroep Gelderland
BORCULO - Het gaat goed met de bibliotheken in Gelderland. Dat zegt de Vereniging Openbare Bibliotheken.
En dat merken ze ook in Borculo, waar de bieb vandaag weer open is, na een sluiting voor een tijdelijke verhuizing naar het Muraltplein. "We zien voor het eerst in jaren een stijging van het aantal leden", glundert Lynn Karsijns van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. "De afgelopen twee kwartalen zien we een plus. Het is natuurlijk de vraag of we dit vasthouden, maar hier zijn we heel erg blij mee."
Cijfers bibliotheek Oost-Achterhoek
Cijfers bibliotheek Oost-Achterhoek © Omroep Gelderland

Zoveel meer dan boekenuitleen

Een verklaring voor de stijging heeft Karsijns wel: "Dat heeft deels te maken met de pandemie. De bieb had gedurende de coranatijd een essentiële functie en kon dus open zijn. Daarnaast moest er in deze periode ook heel veel digitaal geregeld worden. Een behoorlijke groep mensen kon dat niet en die zijn allemaal cursussen digitaal vaardig in de bieb gaan volgen."
Klaas Gravesteijn van de Vereniging Openbare Bibliotheken ziet eenzelfde beeld, al zijn de nieuwste cijfers er nog niet. "Je ziet dat het gebruik toeneemt. En dat heeft alles te maken met inderdaad de coranatijd en het aanbod van workshops. We hebben nu landelijk vier miljoen leden en we willen toe naar acht miljoen betrokken gebruikers." Dat is een enorme uitdaging lijkt het. "De mensen hoeven niet allemaal lid te worden van de bieb, maar we hopen dat ze gebruik gaan maken van de bibliotheek door bijvoorbeeld een cursus te volgen of de krant lezen. Daarnaast krijgt de bibliotheek ook steeds meer een sociale functie."

Investeren in plaats van bezuinigen

Een aantal jaar geleden zag je dat tal van gemeenten bezuinigden op de bibliotheek. "Er is tot wel 20 procent bezuinigd op de bibliotheken", zegt Gravesteijn. "Nu zie je dat - door onder andere de coronapandemie - de politiek inziet dat de bibliotheek wel degelijk een grote waarde heeft." Afgelopen november heeft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media bekend gemaakt fors te investeren in de bibliotheken. Dit jaar is er landelijk bijna 30 miljoen beschikbaar en dat bedrag gaat de komende jaren nog verder oplopen.
"Dit is echt een noodzakelijke investering", zegt Gravesteijn. "De bieb is op heel veel plekken uitgekleed of is zelfs verdwenen. Je ziet dat de leesvaardigheid van kinderen slecht is en dat er steeds meer cursussen nodig zijn op het gebied van bijvoorbeeld digitale vaardigheid." Volgens hem geeft dit alles aan, dat de bibliotheken op de goede weg zijn en dat er een toekomst is voor de bibliotheek.

Bieb in gemeentehuis?

Dat beaamt Karsijns: "Ik ben heel blij dat we van het imago af zijn dat de bieb toch geen toekomst heeft." Ze hoopt alleen wel dat er bijvoorbeeld voor de locatie in Borculo een goede oplossing komt. De verhuizing is namelijk geen luxe.
Op dit moment wordt onderzocht of de bibliotheek naar het gemeentehuis van Berkelland zou kunnen verhuizen. "Dat zou ideaal zijn", zegt Karsijns. "Zeker omdat ik verwacht dat we in de toekomst veel meer opleidingen gaan geven op het gebied van het sociaal domein. Als mensen dan aan de balie bij het gemeentehuis staan, kunnen ze doorverwezen worden naar ons en kunnen wij ze heel snel helpen."
Zover is het nog niet. De resultaten van dat onderzoek worden dit jaar verwacht. Tot die tijd kan iedereen boeken lenen of workshops volgen in de tijdelijke vestiging aan het Muraltplein.