Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Voor honderden euro's vuurwerk inslaan: 'Ik maak een gelukshormoon aan'

De vuurwerkverkoop is gestart.
De vuurwerkverkoop is gestart. © Omroep Gelderland
OVERASSELT - Vuurwerkfanaten hebben drie dagen om hun slag te staan. Vanaf vandaag tot oudejaarsdag wordt door heel Gelderland vuurwerk verkocht. De echte enthousiastelingen stonden al vroeg met een dikke portemonnee in de rij. "We hebben er het hele jaar voor gespaard."
Een van hen is Pascal van Dijk uit Grave. Samen met zijn zoon Ryan is hij naar Overasselt gereden. "Het is traditie, het hoort erbij. Dus koop ik direct vuurwerk, en dan vooral siervuurwerk."
Pascal is een echte vuurwerkfan en ook bij zoon Ryan is de hobby er met de paplepel ingegoten. "Gemeenten die vuurwerk verbieden, die maken de traditie kapot", zegt de jongen.
Ryan en Pascal (rechts) geven ongeveer 500 euro uit dit jaar
Ryan en Pascal (rechts) geven ongeveer 500 euro uit dit jaar © Omroep Gelderland
Andere bezoekers van de Overasseltse vuurwerkhandel Van Langen laten het geld ook flink wapperen. Hoeveel de jongeman op onderstaande foto uitgeeft, wordt alleen niet helemaal duidelijk: "Mijn vrouw ziet dit ook, hè?", grapt hij.
Welk bedrag deze klant uitgeeft zullen we nooit weten
Welk bedrag deze klant uitgeeft zullen we nooit weten © Omroep Gelderland
Ook deze klant heeft niets op met het vuurwerkverbod dat dit jaar in sommige gemeenten van kracht is. "Dat vind ik onzin. Die knallen mogen ze afschaffen, maar laat het vuurwerk wel gewoon toe."
De kick zit er bij mij van kinds af aan al in
Het afsteken van de net gekochte potten en waaiers brengt hem veel: "De kick zit er bij mij van kinds af aan al in. Dat begint al drie dagen van tevoren, dan eet en slaap ik weinig meer. Bij het afsteken maak ik een gelukshormoon aan en dat voor een doosje met kruit!"

Megaverkoop ondanks lokaal verbod

In Apeldoorn geldt een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Maar bij Ed Raket Vuurwerk merken ze daar weinig van. "De voorverkoop was extreem druk", vertelt Nathalie de Vries.
Ook in de paar uur dat de winkel open is voor losse verkoop 'hebben we het nog nooit zo druk gehad'. De Vries denkt dat mensen juist nu vuurwerk gaan kopen, omdat er een afsteekverbod geldt. "Ik denk dat ze door het verbod een beetje opstandig worden."
Een Apeldoornse klant trekt zich weinig aan van de vuurwerkban. "Er mag zoveel niet. Het is traditie en dat houden we in ere. Krijgen we een boete? Ach, dan hebben we een leuke avond gehad", lacht de vrouw.
"Krijgen we een boete? Ach, dan hebben we een leuke avond gehad."
"Krijgen we een boete? Ach, dan hebben we een leuke avond gehad." © NOS

Bang om mis te grijpen

Bij de vuurwerkhandel in Overasselt is het al weken een drukte van jewelste. "We hebben de webshop moeten sluiten, omdat de bestellingen in de voorverkoop 30 procent hoger lagen dan in voorgaande jaren. We hebben toch twee jaar niks mogen afsteken en nu zijn mensen bang dat het uitverkocht raakt."
Kijk hoe er in Gelderland massaal vuurwerk wordt gekocht.
Deze vuurwerkliefhebbers zijn er vroeg bij
Waar de klanten in Overasselt en Apeldoorn mondjesmaat binnendruppelen, is het in het Duitse grensdorp Wyler spitsuur. Een van de klanten kiepert zijn hele spaarpot leeg. "We schieten per persoon 1500 euro de lucht in, denk ik. Maar we rekenen eigenlijk niet uit hoeveel we kwijt zijn. We hebben er het hele jaar voor gespaard. Dus we gooien de flappen over de toonbank."
"Ik voel me net een klein kind in zo'n winkel," zegt deze klant.
"Ik voel me net een klein kind in zo'n winkel," zegt deze klant. © Omroep Gelderland