Gelderse Vallei

Gemummificeerde hond 'Vesper' is gecremeerd

Vesper ligt opgebaard in het crematorium.
Vesper ligt opgebaard in het crematorium. © Omroep Gelderland
EDE - De gemummificeerde hond die begin december onder een carport in Ede werd gevonden, heeft zijn laatste rustplaats gekregen. Ondanks tientallen reacties van mogelijke baasjes zat er geen honderd procent match bij. De dierenambulance Gelderse Vallei heeft het dier daarom laten cremeren.
"We hebben ook een aanvraag gekregen van een museum en een particuliere verzamelaar die de mummie wilden toevoegen aan hun collectie", vertelt Daniëlle Fränkel van de dierenambulance. “Maar na intern overleg hebben we besloten dat we het dier niet wilden tentoonstellen in een soort rariteitenkabinet."
De zoektocht naar het baasje van de hond werd bemoeilijkt doordat er geen chip is gevonden. “Op basis van de foto en de beelden bij Omroep Gelderland dachten meerdere mensen hun weggelopen hond te herkennen", vertelt Fränkel. "Maar dat bleek vervolgens toch niet te kloppen qua hoogte en grootte.”

Geen dure DNA-test

Een DNA-test zou nog een mogelijkheid zijn geweest om de identiteit van de hond te achterhalen. Maar voor de dierenambulance was dat geen optie. “Het is überhaupt maar de vraag wat dat oplevert. Daarnaast kost zo’n DNA-test een hoop geld dat we zelf moeten voorschieten. Als dierenambulance hebben we het financieel al niet breed. Wij geven het geld dat we hebben liever uit aan een dier dat hulp nodig heeft en die kan overleven.”
Maar ook de crematie van de gemummificeerde hond kost geld. “Daar is dierencentrum Grebbehof in Rhenen ons te hulp geschoten”, vertelt Fränkel. “Zij hebben de crematie kosteloos uitgevoerd en ons de as in een urn geschonken. Daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor."
‘We hebben de hond Vesper genoemd’
Daniëlle Fränkel, dierenambulance Gelderse Vallei
Omdat het om een officiële crematie gaat is er ook een crematiecertificaat opgesteld. “Daar was alleen een probleem”, aldus Fränkel. “Op dat certificaat staat de naam van het dier. Maar zonder baasje moesten we zelf een naam verzinnen. Uiteindelijk zijn we op de naam ‘Vesper’ uitgekomen dat ‘Avondster’ betekent.”
Gemummificeerde hond 'Vesper' is gecremeerd
De as van Vesper is woensdagmiddag uitgestrooid in een particulier bos. Fränkel besluit: “Laten we hopen dat hij daar vredig mag rusten.”