Arnhem en omstreken

Record aan schadevergoedingen na aanvallen door wolf

Een recordaantal Gelderse schapen werden gedood door de wolf dit jaar.
Een recordaantal Gelderse schapen werden gedood door de wolf dit jaar. © RTV Nunspeet
ARNHEM - Een recordaantal veehouders in Gelderland heeft dit jaar melding gemaakt van een wolvenaanval. Uiteindelijk zijn tientallen meldingen bevestigd en zijn er duizenden euro's aan schadevergoedingen uitgekeerd. In vergelijking met 2021 is er sprake van een verdrievoudiging en daar komt nog een flink aantal niet afgehandelde meldingen bij. Dat blijkt allemaal uit een analyse van de wolvenrapportage van BIJ12.
Aan het einde van een roerig wolvenjaar nam Omroep Gelderland de cijfers over aanvallen van wolven in onze provincie onder de loep. Wat opvalt is dat tot eind augustus al het drievoudige aan schadevergoedingen (een kleine 17.000 euro) werd uitgekeerd in vergelijking met 2021, toen het om een totaal van 5535 euro aan schadevergoedingen ging.

Hond en vos

In totaal werden dit jaar 93 schapen gedood door een wolf in onze provincie, maar dat aantal kan nog tot ver boven de honderd oplopen omdat tientallen meldingen nog worden onderzocht. Pas als door BIJ12, dat provincies ondersteunt in kennis en data over landelijk gebied en fysieke leefomgeving, is vastgesteld dat de wolf verantwoordelijk is voor de dood, kan de eigenaar aanspraak maken op een vergoeding. Zo bezweken er dit jaar ook vier schapen door aanvallen van een hond. Daarnaast werd nog een kalf gedood door een vos.
Bekijk hieronder waar de wolf dit jaar in Gelderland toesloeg.
Uitvoeringsorganisatie BIJ12 verzorgt de behandeling van de schademeldingen. Hoewel de schade die de wolf veroorzaakt flink toeneemt, betekent dat niet dat het budget opgehoogd wordt. Simpelweg omdat er geen vastgesteld budget is.
"De provincies betalen de schade die bewezen veroorzaakt is door de wolf. Dat zal ook in 2023 zo blijven. Daar is geen plafond of iets dergelijks voor", laat een woordvoerder van BIJ12 weten.

Drenthe 'koploper'

Als we naar andere provincies kijken valt de schade in Gelderland overigens mee. In Drenthe staat de teller dit jaar al op meer dan 300 dode dieren (voornamelijk schapen). Daar er al meer dan 60.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Ook in Noord-Brabant en Friesland is meer schade gerapporteerd.