Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei
Prijsplafond en helm verplicht: dit moet je weten over 2023

ARNHEM - Een helmplicht voor snorfietsers, reparatie van elektronische apparatuur wordt goedkoper en lachgas als genotsmiddel is verboden: het nieuwe jaar is begonnen en zoals altijd is er per 1 januari weer van alles veranderd.
Een greep uit de wijzigingen waarmee we te maken kunnen krijgen:
- Prijsplafond voor energie
Er geldt een prijsplafond voor gas en elektriciteit, dat in principe tot het einde van het jaar doorloopt. De energieprijzen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen door de oorlog in Oekraïne en de inflatie, waardoor veel huishoudens de rekening niet meer kunnen betalen. De overheid wil met het zogenoemde energieplafond voorkomen dat huishoudens afgesloten worden van gas en elektriciteit. Het prijsplafond ligt op 1,45 euro voor een kubieke meter gas en 40 cent voor een kilowattuur stroom. Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh.
- Helmplicht
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari verplicht een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Bij het niet dragen van een helm riskeren bestuurders en mensen die achterop zitten een boete van 100 euro.
- Vitamine D niet meer vergoed
We moeten voortaan vitamine D zelf betalen, want op advies van Zorginstituut Nederland is besloten dat de zorgverzekering dit niet meer vergoedt. Volgens het instituut is dat niet nodig vanwege de relatief lage kosten, naar schatting tussen de 7 en 8 euro per jaar. Ook is het op veel plekken verkrijgbaar, zoals bij de apotheek, drogist en in de supermarkt. Vaak maken 50-plussers, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huid en/of mensen die niet veel buiten komen niet genoeg van de vitamine aan, die zorgt voor onder andere sterke botten en spieren.
- Reparatie elektronische apparatuur goedkoper
Niet vanaf vandaag, maar wel later dit jaar zal het btw-tarief voor reparatie van elektronische apparatuur van 21 naar 9 procent gaan. Reparateur Jan Post uit Ede is daar blij mee: "Het is vooral goed voor de consument, want repareren wordt daarmee gewoon goedkoper. Maar ook voor mij als reparateur is het natuurlijk mooi, want dan laten mensen sneller iets repareren in plaats van nieuw te kopen."
- Lachgas als genotsmiddel verboden
Lachgas is vanaf nu verboden als genotsmiddel. Grote flessen met het gas zijn verboden voor particulieren. Zij mogen wel kleine ampullen bezitten die bijvoorbeeld worden gebruikt in slagroomspuiten. De politie kan in actie komen als iemand "niet-beroepsmatig" lachgas in bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft. Eerder dit jaar wilde een meerderheid van de gemeenteraad van Nijmegen het gebruik en de verkoop ervan aan banden leggen, vooruitlopend op het landelijk verbod.
- Verbod e-sigaretten met een smaakje
Vanaf nu is er een verbod op e-sigaretten met een smaakje. De enige smaak die de fabrikanten voortaan nog op de markt mogen brengen is tabak, dus geen menthol, appeltaart, winegum of mojito meer. Dit soort smaakjes zijn populair onder jongeren en het ministerie van VWS vreest dat de e-sigaretten een opstapje zijn naar gewone sigaretten. Er geldt wel een overgangsperiode. Producenten van e-sigaretten krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Tot 1 oktober 2023 mogen zij de bestaande voorraad nog verkopen.