Arnhem en omstreken

Dit moet je weten als je in Duitsland vuurwerk gaat halen

Auto's worden volgeladen met vuurwerk uit Duitsland.
Auto's worden volgeladen met vuurwerk uit Duitsland. © ANP
Liefhebbers slaan weer volop vuurwerk in. En zoals elk jaar rijden veel Gelderlanders naar Duitsland om daar wat siercakes en fonteinen te kopen. Het leverde vandaag flinke files op, want langs de A12 bij Duiven werd volop gecontroleerd. Wat zijn de regels voor het halen van vuurwerk uit ons buurland?
Eerst het goede nieuws. Ja, je mag vuurwerk halen in Duitsland, dat is niet verboden. Maar... je moet wel aan flink wat regels voldoen. En die regels zetten wij even voor je op een rijtje.
  • Je mag in het buitenland vuurwerk kopen, maar alleen vuurwerk dat voldoet aan de Nederlandse regelgeving. In Nederland mag je bijvoorbeeld geen knalvuurwerk en vuurpijlen hebben, maar die worden wel in Duitsland verkocht. Die mag je dus niet mee terug de grens overnemen. Als je wordt gecontroleerd en je hebt dit vuurwerk bij je, dan krijg je een boete. En uiteraard wordt de partij in beslag genomen.
  • Je mag alleen Nederlands goedgekeurd consumentenvuurwerk (geen professioneel vuurwerk) kopen. Je mag zogezegd geen vuurwerk uit de categorie F3 of F4 halen. Daaronder valt onder andere het vuurwerk met meer kruid, voor grotere effecten. Bijvoorbeeld vuurpijlen met 75 gram kruitinhoud of knalvuurwerk met flitspoeder. Ook vallen hieronder de zwaardere mortieren en professionele cakes. Daarvoor moet je een professional zijn en een vergunning hebben.
  • Het vuurwerk moet een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben. Dus als je dat vuurwerk koopt, lees eerst even de kleine lettertjes op de verpakking.
  • Ook moet er een CE-keurmerk op het vuurwerk staan. Dat betekent dat producten voldoen aan de eisen van de Europese Unie.
  • Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk per auto vervoeren en invoeren in Nederland. Dus meer meenemen, kan je problemen opleveren.

Betrapt

En natuurlijk zijn er altijd waaghalzen die graag van Duitsland naar Nederland rijden met net iets meer dan de maximale toegestane hoeveelheid vuurwerk. Maar slim is dat niet, want de politie controleert elk jaar.
Bij een grote controle op meerdere grensovergangen tussen Zevenaar en Enschede vorig jaar, werd 324 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dit jaar leverde de controle bij Zevenaar nog meer op: zo'n 950 kilo vuurwerk. Er werd zelfs iemand betrapt die in Duitsland voor 4000 euro had ingeslagen. De man moest alles inleveren.
Gelderlanders rijden graag naar Duitsland voor het vuurwerk.
Gelderlanders rijden graag naar Duitsland voor het vuurwerk. © ANP

Dan maar bestellen?

Het is overigens ook mogelijk om vuurwerk te bestellen in het buitenland. Maar let op! Als je het laat bezorgen, riskeer je een boete en bij verboden consumentenvuurwerk zelfs een taak- of gevangenisstraf. Maar je kunt vuurwerk wel bestellen en op de drie laatste dagen van het jaar afhalen in Duitsland.
Want je mag het vuurwerk in Duitsland ook alleen maar op die dagen kopen. Dat betekent voor dit jaar dat je het vuurwerk kan halen op donderdag 29 december, vrijdag 30 december of zaterdag 31 december.