Rivierengebied

Ruim een ton aan dwangsommen voor omstreden dierenverhuurder

Bert verhuurt onder meer ezels, beeld ter illustratie.
Bert verhuurt onder meer ezels, beeld ter illustratie. © Thorsten Frenzel - Pixabay
APPELTERN - Bert's Animal Verhuur in Appeltern moet 130.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente. Dat heeft de gemeente West Maas en Waal dinsdag bekendgemaakt. De dwangsommen moeten voor 6 januari worden betaald.
De gemeente deed op 25 november een vervolgcontrole bij het dierenverhuurbedrijf. Daaruit bleek dat al eerder geconstateerde overtredingen niet gestopt waren.
Het bedrijf heeft in de decembermaand zes keer een kerststal met levende dieren geleverd aan kerstmarkten in het hele land, terwijl dat verboden was. De gemeente beraadt zich op vervolgstappen tegen het bedrijf en onderzoekt of bestuursdwang mogelijk is, aldus een verklaring dinsdag.

Dieren in beslag

Eerder deze maand werden al dieren in beslag genomen bij Bert's Animal Verhuur. Op een kerstmarkt in het Limburgse Arcen nam de politie twee alpaca's, twee geiten, drie schapen, een shetlandpony en een ezel van Bert's Animal Verhuur mee. Onder meer het vervoer van de dieren bleek niet in orde.
De hondenfokkerij annex dierenverhuurder staat al jaren in een kwaad daglicht. Er zijn diverse invallen gedaan, ook door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA. De gemeente sommeerde de eigenaar al diverse malen om allerlei gebouwtjes van zijn terrein te verwijderen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Ook heeft de eigenaar nog steeds tientallen honden, terwijl hij er maar maximaal zestien op twee adressen mag huisvesten.

Dierenactiegroep 'ontzettend blij'

Dierenactiegroep House of Animals is 'ontzettend blij' dat er maatregelen zijn genomen, zegt voorzitter Karen Soeters. De actiegroep volgt Bert's Animal Verhuur scherp en zal nu in de gaten houden of de bestuurlijke boetes worden betaald. Als dat niet gebeurt, stapt House of Animals naar de rechter. Bert's Animal Verhuur biedt op de website nog steeds tal van dieren aan voor de verhuur, zoals slangen, flamingo's en minipaarden.
Bert's Animal Verhuur was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.