Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Alles in de oliebol is duurder, maar we bakken en eten 'm lekker toch

Oliebollen zijn duurder.
Oliebollen zijn duurder. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het nieuwe jaar kan niet beginnen voordat we een oliebolletje hebben weggekauwd. Maar de traditionele oud-en-nieuwtraditie is wel een stuk duurder geworden. Uit een kleine rondgang langs bakkers in de provincie blijkt dat de oliebol gemiddeld 15 cent duurder is dan vorig jaar.
Bij bakkerij Jan Pieter Duin in Tiel betaal je nu 1,20 per bol en je koopt er elf voor 12 euro. "Eigenlijk is alles wat er in een oliebol gaat duurder geworden", legt Sjoerd Ehren van bakkerij Jan Pieter Duin uit. "Bloem is 50 procent duurder, eieren zelfs 60 procent. De olie is drie keer zo duur, gist is verdubbeld en zelfs de suikerbietenoogst is mislukt waardoor ook de suiker duurder is."
Deze ondernemers hebben hun oliebollen een flink stuk duurder moeten maken.

'Valt nog mee'

Het lijkt een soort perfect storm, want voor veel bakkers is de energieprijs ook een enorme kostenpost. Ehren: "Daar hebben wij gelukkig nog geen last van doordat we nog een goed contract hebben. Daardoor valt het bij ons nog mee. We hoeven er nu niet op bij te leggen, maar onze marges zijn natuurlijk wel kleiner."
Bakkerij Jonker in Oldebroek legt er wel wat op toe. Daar is een oliebol nu 5 cent duurder geworden en betaal je voor tien stuks nu 9 euro waar je vorig jaar 8,50 euro betaalde. Hendri Jonker: "Wij leggen een beetje bij en de klant een beetje. Maar we hebben ook flink moeten investeren om de energiecrisis het hoofd te bieden."

'Blijft spannend'

Toen ze in Doesburg bij bakkerij Bertram & Brood de prijs voor de oliebollen gingen berekenen, schrokken ze ook wel even. "De prijzen van de meelmixen zijn echt ongelofelijk gestegen. We wisten toen: we kunnen het niet voor hetzelfde geld doen."
Ook bij hen is de oliebol in prijs gestegen van 1 euro naar €1,20. En waar je er eerst tien voor 9 euro kocht, is dat nu tien voor 11 euro. "En het blijft spannend hoe het komend jaar zal gaan. Want onze klanten voelen de inflatie natuurlijk ook. We hebben hier ook een lunchroom dus we maken ons wel zorgen."
Bij Bakkerij Ten Have in Nijkerk kosten de bollen ook 1,20 euro en tien voor 11 euro. "Behalve alle ingrediënten en de gestegen energiekosten zijn ook de loonkosten omhooggegaan", zegt Colinda ten Have.
Bakkerij 't Kraayennest met vestigingen in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Lent, Elst en Malden heeft de prijs van de oud-en-nieuwsnack met 15 cent verhoogd. Vorig jaar kostte een oliebol nog 95 cent, nu 1,10 euro. "En tien voor 10 euro", zegt directeur verkoop René Brueren. "Én die van ons is 85 gram hè. Bij de supermarkt zijn ze meestal maar 70 gram. En bij ons zitten er appeltjes en rozijnen in."