Arnhem en omstreken

Deze Statenleden werden bedreigd: 'Leuker wordt het werk er niet van'

Statenleden Jan Daenen en Celine Berserik.
Statenleden Jan Daenen en Celine Berserik. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Jan Daenen (PvdA) en Celine Berserik (GroenLinks) zijn jonge Statenleden en ze doen het werk al vier jaar. Allebei hebben ze al te maken gehad met bedreigingen.
Daenen was 22 toen hij op campagne achterna werd gezeten door een agressieve man. Toch heeft hij zich nooit heel erg bedreigd gevoeld. "Maar het is geen lekkere binnenkomer in de politiek, en de afgelopen jaren merk je dat je bij spannende thema's wel eens dreigmails of agressieve mails krijgt. Ik neem het niet heel serieus, maar leuker wordt het werk er niet van."

'Heel intimiderend'

Berserik is een van de jongste Statenleden, ze kwam met 27 jaar de provincie binnen. In de vier jaar die volgden, maakte ze meerdere bedreigingen mee. Het heftigst: een demonstratie in het provinciehuis. "De sfeer was heel grimmig. Er cirkelden allemaal mannen om me heen. Ik ben een klein vrouwtje, timide, en ik vond dat het heel intimiderend en bedreigend overkomen."
Uit onderzoek van Omroep Gelderland en de NOS blijkt dat zeker zes Statenleden met bedreigingen te maken hebben gehad. Van de 22 Statenleden die de enquête invulden, is dat een kwart.
Het is meer, het gaat sneller en het is harder
John Berends
Volgens commissaris van de Koning John Berends is dat probleem nog groter en voelt bijna de helft zich wel eens bedreigd. "Ja, helaas wel. Dat heeft te maken met sociale media waardoor mensen direct contact kunnen opnemen. Dat gaat om beschimpingen of erger."
Hij heeft het idee dat het erger wordt. "Dat het meer is, sneller gaat en harder is dan in het verleden. Maar doordat het sneller en meer is lijkt het ook wel weer sneller weg te ebben."
Het zijn hogere pieken en het wisselt, is het beeld van de commissaris. Van de zes Statenleden willen alleen Daenen en Berserik voor camera ingaan op de bedreigingen.
Statenleden geven aan de bedreigingen niet weer op te willen rakelen of rekening te houden met de thuissituatie. "Bij mij zelf doet het niet zoveel, maar ik kan me goed voorstellen dat het een stuk spannender wordt als je een gezin thuis hebt", zegt Daenen.
En zo zegt hij: "Ik weet ook van collega's dat ze zich inhouden op sociale media of dat ze een iets minder ferm standpunt innemen bij een spannend onderwerp. Dat lijkt me niet te bedoeling. Dat is een aantasting van de democratie."

'Trek gezamenlijk een grens'

Ook Berserik is er niet gerust op dat iedereen zijn zegje blijft doen na bedreigingen. "Het zou zonde zijn als het je weerhoudt om te zeggen wat je wil zeggen."
Bij haar zelf was het gevolg net anders: ze werd feller. "Het gekke is: je verhardt ook in je eigen standpunt. De nuancering gaat weg, je gaat zo tegen elkaar staan. Het is eigenlijk in ieders belang om fatsoenlijk met elkaar om te gaan."
Beide politici roepen op om na de verkiezingen werk te maken van weerbaarheid. Daenen wil dat de politiek gezamenlijk optrekt: "Ongeacht de politieke kleur, maar met de boodschap: zo gaan we niet met elkaar om." Want volgens hem wordt het alleen maar erger en is een grens hard nodig.

Melden bij bedreiging

Berserik hoopt dat nieuwe Statenleden een cursus krijgen, hoe om te gaan met bedreigingen. "Als politicus moet je weerbaar zijn, maar tegelijkertijd moet aan de andere kant ook gewoon het fatsoen worden opgebracht om met elkaar in gesprek te blijven."
Berends roept politici op bij bedreigingen aan de bel te trekken. "Meld het, hoe relatief klein ook het mag lijken. Meld het alsjeblieft, dan bepalen we wat voor stappen we kunnen nemen, meestal is dat een traject door politie en het Openbaar Ministerie."
Wat voor traject dat is, daar wil Berends niet op ingaan. "Maar wij laten dit soort zaken niet van onze schouders glijden, absoluut niet", zegt hij met klem.