Arnhem en omstreken

Regen en wind tijdens jaarwisseling: 'Voor vuurwerk ziet het er slecht uit'

Vuurwerkshows met oud en nieuw dreigen in het water te vallen
Vuurwerkshows met oud en nieuw dreigen in het water te vallen © ANP (fotobewerking Omroep Gelderland)
ARNHEM - Voor vuurwerkliefhebbers dreigt het een teleurstellend oud en nieuw te worden. In het weekend wordt in Gelderland veel regen verwacht en ook gaat het hard waaien. Het is wel zacht voor de tijd van het jaar. Rond de jaarwisseling kan het wel 15 graden worden. "De winter is heel ver weg", zegt Michiel Severin van Weerplaza.
Deze dinsdag is volgens hem de beste dag van de week. Op de meeste plaatsen blijft het droog en van tijd tot tijd schijnt de zon. Uiteindelijk wordt het zo'n 7 graden in onze provincie. "Een vriendelijke dag", stelt de weerman.

Veel regen en wind

Na vandaag slaat het weer om. Vannacht is het druilerig en ook de rest van de week valt er van tijd tot tijd regen. "Soms zelfs met bakken. Het is heel wisselvallig de laatste dagen van het jaar. En ook de eerste dag van het nieuwe jaar lijkt drijfnat te beginnen", voorspelt Severin.
In de aanloop naar de jaarwisseling loopt de temperatuur steeds verder op. Dat is goed nieuws in tijden van energiebesparing, maar het betekent ook dat we te maken krijgen met onstuimig weer.
"Dit soort hoge temperaturen krijg je alleen bij een zuidwest stroming", legt de weerman uit. "En een krachtige zuidwest stroming hebben we de komende tijd. Dus het is niet echt fietsweer. Of je moet er juist van houden om lekker tegen de wind in te buffelen."

Blij met verbod op vuurpijlen

Een combinatie van regen en wind dus met oud en nieuw. "Het ziet er slecht uit. maar uiteindelijk heb je maar een uurtje droog weer nodig als je vuurwerk wil afsteken", blijft Severin optimistisch.
De meteoroloog is blij dat er tegenwoordig een verbod is op vuurpijlen. "Want de kans dat het waait, is toch wel heel groot tijdens de jaarwisseling. Maar als het een beetje droog is, kunnen we wel van een goeie pot genieten."