Achterhoek / Stedendriehoek

'Prachtig!' Besneeuwde Achterhoek in Rail Away levert veel reacties op

Sneeuwpret in Rail Away
Sneeuwpret in Rail Away © Rail Away / EO
VORDEN - De Achterhoek stond maandagavond centraal in het EO-programma Rail Away. 272.000 kijkers zagen na de kerstdis hoe een wit-rode Arrivatrein zich vanuit Zutphen door de sneeuw een weg baande naar Winterswijk.
De reacties op de uitzending door de Achterhoek zijn positief. En dat is niet gek: het populaire televisieprogramma, waarin je als kijker meereist op een bijzonder treintraject, heeft al jaren een vaste fanschare.

Achterhoek spreekt tot de verbeelding

De beelden in de uitzending zijn gemaakt in februari 2021, toen de provincie vijf dagen lang bedekt lag onder een flinke laag sneeuw. En dat is maar goed ook, anders was de uitzending er volgens regisseur Gerben van Ommen helemaal niet gekomen. "In ieder seizoen maken we een aflevering in de sneeuw. Toen het begon te sneeuwen konden we vanwege corona niet naar het buitenland. En wat bleek: in Nederland zou het de hele week -10 graden zijn, met een stralende zon. En dan ook nog met zo'n mooie witte laag, dat zijn de ideale filmomstandigheden."
De Arrivatrein trekt door het Achterhoekse sneeuwlandschap
De Arrivatrein trekt door het Achterhoekse sneeuwlandschap © Rail Away / EO
De keuze voor de Achterhoek was snel gemaakt. "De Achterhoek spreekt tot de verbeelding met dat mooie landschap, de kastelen en dorpen", vertelt Van Ommen. Samen met zijn Lunterse collega Joanne Brouwer is hij verantwoordelijk voor alle uitzendingen. De muziek komt uit de Oosterbeekse studio van Hartmunt Ewert. Normaliter heeft het team ruim zes dagen voor een opname, nu moesten ze klaar zijn voor de dooi intrad. En dus togen niet een maar twee cameraploegen naar het oosten, waar ze in twee dagen de hele uitzending schoten.
272.000 kijkers keken op Tweede Kerstdag naar de uitzending
272.000 kijkers keken op Tweede Kerstdag naar de uitzending © Rail Away / EO

Kastelen en een gestolen spoorlijn

De dronebeelden van de kastelen in Ruurlo en Vorden kunnen op Facebook op positieve reacties rekenen. "Dat was een mooie rit in onze achtertuin", schrijft Elly Rouwhorst-Polko. Miriam Vlaken typt: "Genoten. Bekende rit naar Winterswijk. Nu heb ik met mijn kleinzoon een hele ronde gepland met de bus en de trein vanuit Hummelo" en ook Rieky Nengerman uit Warnsveld vond het "prachtig".
De programmamakers hebben ook aandacht geschonken aan het bijzondere tracé tussen Ruurlo en Vorden. Voor de Tweede Wereldoorlog lag daar een dubbel spoor. Maar toen de Duitse bezetters materiaal eisten om een eigen spoorlijn te kunnen aanleggen, werd het traject voor de helft afgebroken.

Wissels ijsvrij dankzij Bemmels bedrijf

In de uitzending zijn ook werknemers van het Bemmelse ASSET Rail te zien. Dit bedrijf maakt in opdracht van ProRail met bladblazers en gasbranders de wissels ijsvrij tijdens strenge vorstperiodes.
ASSET Rail maakt de wissels ijsvrij
ASSET Rail maakt de wissels ijsvrij © Rail Away / EO
De Rail Away-uitzending over de Achterhoek is terug te kijken op NPO Start.