Rijk van Nijmegen

Allerbeste vegan restaurant steeds razendsnel volgeboekt: 'Beetje intimiderend'

Emile van der Staak aan het werk.
Emile van der Staak aan het werk. © De Nieuwe Winkel
NIJMEGEN - Tien jaar geleden werden mensen er nog boos dat er geen vlees op het menu stond, nu zijn ze continu volgeboekt. Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak is sinds dit jaar volledig veganistisch. Dat betekent dat er geen dierlijk product is te vinden.
Van der Staak besloot zo'n elf jaar geleden om op de vegetarische tour te gaan. "Dat was eigenlijk nog te vroeg. Mensen werden boos. We hebben tafels gehad die niet wilden betalen omdat er geen vlees in het menu zat. Dus dat was een andere tijdsgeest", blikt hij terug in het Omroep Gelderland-programma Dit Was 2022.
Nu is het tegenovergesteld. "Tot en met juni zitten we vol. Als we een periode vrijgeven van drie maanden lopen de boekingen binnen en zit het na een uur ongeveer vol. Dat is ook wel een beetje intimiderend." Zijn veganistische gerechten worden gewaardeerd. Onder meer met twee Michelin-sterren én de bekroning tot beste veganistische restaurant ter wereld.
Chefkok Emile van der Staak vertelt over zijn veganistische ambities.
Vegan restaurant enorm populair: 'telkens razendsnel volgeboekt'

Betere wereld

Het besef dat het anders moest kwam zo'n twintig jaar geleden. "Wat gek dat we bedreigde diersoorten op het menu zetten. Met name een grote uitdaging als de klimaatcrisis hangt sterk samen met wat je eet", stelt Van Der Staak. "Het allerbelangrijkste wat je kan doen om de planeet te redden is minder vlees eten. Toen kwam het besef: minder beesten meer planten.”
"Ik moet ook toegeven: vlees is heel erg lekker", gaat de chef-kok verder, "maar dat kan dus ook met planten, alleen kost het meer moeite." Die moeite steekt hij in de gerechten voor zijn restaurant. "Room en boter zijn een handige korte route naar lekker eten. Maar door juist geen dierlijke producten te gebruiken heb ik superveel geleerd."