Gelderse Vallei

Filmmaker kreeg hausse van bedreigingen na wolvenfilm

Cees heeft engelengeduld opgebracht bij het maken van zijn film
Cees heeft engelengeduld opgebracht bij het maken van zijn film © IWP Wildlife Productions, bewerking: Omroep Gelderland
OTTERLO - Filmmaker Cees van Kempen is na het debuut van zijn film over een wolf op de Veluwe bedreigd. Na de film 'Wolf', schreef Van Kempen ook een boek. De presentatie daarvan kon echter niet doorgaan, vanwege bedreigingen aan zijn adres.
Cees van Kempen spreekt erover in Dit Was 2022. Hij vindt het jammer dat het debat polariseert, omdat de terugkeer van het dier juist goede kanten heeft. "We moeten er eigenlijk heel blij mee zijn, want het getuigt van succesvol natuurherstel."
De filmmaker schreef bij zijn film ook een boek over de wolf, maar hij moest een streep zetten door de boekpresentatie. Deze zou plaatsvinden in een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Na een hausse van bedreigingen is besloten de bijeenkomst af te blazen. Van Kempen vindt het heel vervelend: "Ik ben natuurfilmer en ik heb het succesverhaal van de wolf in beeld gebracht. Dat mensen moeite hebben met de wolf is blijkbaar reden om moeite te hebben met mij. ”

Duizend dagen in de bosjes

Het maken van de film was geen simpele klus. Met zijn team deed hij er vijf jaar over, waarvan er drie jaar nodig waren voor het filmen. "Daarvan heb ik zo’n duizend dagen in de bosjes gelegen, verschuild in een tentje of in een camouflagepak, speurend naar wolven."
Dat klinkt misschien romantisch, maar is het zeker niet. "In die duizend dagen in het veld heb ik misschien vijftig keer een wolf voor de camera gehad. Dat klinkt veel, maar als je het deelt door al die dagen is het helemaal niet vaak. Dat betekent dat je soms weken bezig bent zonder een opname te maken, dan is het romantische gewoon weg."
Regisseur Cees van Kempen vertelt over het maken van de film Wolf.
Cees maakte een film de wolf en werd vervolgens bedreigd - Dit Was 2022
Bekijk hieronder de hele uitzending van Dit Was 2022.
Dit was 2022 - Dit was 2022-2