Arnhem en omstreken

Knor! kwam in Arnhem tot leven en won drie gouden kalveren

Wordt Knor een worst? Of loopt het beter af? Drie Gouden Kalveren onder regie Arnhemse
Wordt Knor een worst? Of loopt het beter af? Drie Gouden Kalveren onder regie Arnhemse © Triple P Entertainment
ARNHEM - Zelf heeft ze er geen geduld voor: keer op keer de poppen veranderen voor maar een paar seconden film. Maar als filmregisseur komt Mascha Halberstad beter tot haar recht. Afgelopen jaar won ze drie gouden kalveren met haar animatiefilm Knor!
In Dit Was 2022 blikt Omroep Gelderland met bijzondere Gelderlanders terug op afgelopen jaar. De Arnhemse Halberstad beleefde een bijzonder jaar. De film Knor! ging in première en werd al snel een groot succes. "Het hele productieproces heeft twee jaar geduurd", vertelt de regisseur. "We werkten met vijf animatoren die elk zo'n vier á vijf seconden film per dag konden maken. Het is dus een tijdrovend proces."
Angelique Krüger in gesprek met Mascha over de film 'Knor!'
Mascha won dit jaar drie gouden kalveren - Dit Was 2022

Geduld

Knor! vertelt het verhaal van het negenjarige meisje Babs dat voor haar negende verjaardag een varkentje cadeau krijgt van haar opa. Babs is dolgelukkig met Knor, maar opa heeft andere plannen met het dier: hij wil een worstenwedstrijd winnen. Halberstad baseerde haar film op het boek De wraak van Knor van Tosca Menten. Die noemde de verfilming zelfs beter dan haar eigen boek.
De film is gemaakt doormiddel van stop motion. Dat is een animatietechniek waarbij de set telkens een beetje veranderd wordt en er vervolgens een foto van wordt gemaakt. Als je dat dan snel afspeelt lijkt het alsof alles beweegt. "Het lijkt soms wel pure magie, we brengen ze tot leven!"

Zeer ongeduldig

Zelf ontwierp ze de poppen, maar het tot leven brengen liet ze aan anderen over. "Ik ben zeer ongeduldig, ik zou dit helemaal niet kunnen. Dat deden de animatoren." Bij deze film zijn de poppen en elementen kleiner dan gemiddeld. Daar kiest Halberstad bewust voor. “Hoe groter je de poppen maakt hoe meer detail erbij komt. Nu zijn ze heel klein en dat houdt het schattig. Je houdt het bij de essentie.”
Bekijk hieronder de hele uitzending van Dit Was 2022.
Dit was 2022