Stedendriehoek

Leger des Heils strijdt met Kerstinn tegen eenzaamheid

Het Leger des Heils in Zutphen staat klaar voor mensen die met kerst alleen zijn.
Het Leger des Heils in Zutphen staat klaar voor mensen die met kerst alleen zijn. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Familiebezoekjes of uitgebreid dineren met vrienden staat voor veel mensen gelijk aan de kerstdagen. Maar er zijn ook veel mensen eenzaam. En speciaal voor die mensen opende het Leger des Heils in Zutphen op tweede kerstdag de deuren met een zogenoemde Kerstinn.
“Je kan hier gewoon even binnenlopen om een praatje te maken, een kop koffie of thee te drinken en een spelletje te spelen”, aldus Wim de Water van het Leger des Heils in Zutphen. “Ik vind dat we als Leger des Heils, kerken en maatschappij deze dagen open moeten staan voor mensen die alleen zijn.”

‘Wij hebben geen kinderen’

Voor het gepensioneerde echtpaar Cor en Irène Jongeneelen uit Warnsveld is het sociale karakter van de Kerstinn een uitkomst. “Wij hebben geen kinderen en brengen de kerstdagen daarom alleen door. Dat is best saai”, aldus Cor. “Hier ontmoet je altijd mensen en kan je een krantje lezen. Voor ons is dit echt een uitje.”
Het echtpaar komt met enige regelmaat over de vloer bij het Leger des Heils in Zutphen. “Dat heeft als voordeel dat je mensen vaker ontmoet waardoor je er een band mee opbouwt. Dat is hartstikke leuk.”
Cor en Irène Jongeneelen komen graag bij het Leger des Heils
Cor en Irène Jongeneelen komen graag bij het Leger des Heils © Omroep Gelderland

Schaamte

Ondanks een oproep op sociale media en berichtgeving in het lokale weekblad van Zutphen loopt het tweede kerstdag niet echt storm bij de Kerstinn. Volgens De Water heeft dat een reden: “Ik denk dat de behoefte om langs te komen groot is, maar dat er ook veel schaamte heerst om zomaar binnen te lopen. Zeker in deze tijd met de hoge energierekening.”
Op reguliere dagen ziet De Water namelijk dat mensen juist behoefte hebben aan sociaal contact. “Wanneer doordeweeks de kledingwinkel open is, hebben we veel meer mensen over de vloer die niet per se voor de kleding komen. Ook dan komen ze gewoon om even aan te schuiven voor een kop koffie en de gezelligheid.”

Oproep aan gezinnen

De Water zou graag zien dat gezinnen vaker even aanwaaien bij het Leger des Heils. “Gewoon voor een praatje of een spelletje. Dat is hartstikke gezellig voor mensen die wel alleen zijn.”