Gelderse Vallei

Hiep, hiep, hoera! Rob de Nijs is 80 en nog steeds behoorlijk populair

Rob de Nijs
Rob de Nijs © ANP
BENNEKOM - Feest in Bennekom vandaag. Rob de Nijs is 80 jaar geworden. De zanger heeft na al die jaren nog niet bepaald ingeboet in populariteit. Er staan bijvoorbeeld negen nummers van hem in Top 2000.
De laatste keer dat hij zoveel nummers in de eindejaarslijst van de NPO had, was in 2003. Twee jaar eerder beleefde hij zijn hoogtepunt: elf noteringen in de Top 2000. Vorig jaar stond De Nijs zes keer in de lijst en het jaar ervoor vijf keer.

Emotioneel afscheidsconcert in Ziggo Dome

Rob de Nijs lijdt sinds enige tijd aan de ziekte van Parkinson. Daarom gaf hij in juni een emotioneel afscheidsconcert in een bomvol Ziggo Dome in Amsterdam. Optreden gaat nu niet meer. "Ik heb 60 jaar het vak beoefend, de stem heeft rust nodig", legde de zanger destijds uit.
In de Top 2000 is 'Foto Van Vroeger' zijn hoogst genoteerde nummer op 508. Het is een cover van de Duitse zanger Udo Jürgens. Maar ook 'Het Werd Zomer' (514), 'Banger Hart' (659), 'Malle Babbe' (882) en 'Alles Wat Ademt' (1746) ontbreken niet.

Gelderse Top 100

Ook in de Gelderse Top 100 komt De Nijs sinds vorig jaar weer vaker voor. Vandaag, Tweede Kerstdag is de laatste dag dat er kan worden gestemd. Naar verwachting zal ook dit jaar, op oudejaarsdag, Rob de Nijs geregeld te horen zijn tijdens de Gelderse Top 100 op Radio Gelderland

Eerste grote hit

Op zijn 17e won Rob de Nijs al een talentenjacht van platenmaatschappij Polydor. Twee jaar later won hij er weer een en daarmee verdiende hij een platencontract. 'Ritme van de Regen' uit 1963 werd zijn eerste hit. Daarvan werden bijna 100.000 exemplaren verkocht. Een jaar later volgde zijn eerste album 'Dit is Rob de Nijs'.
Tien jaar later volgde zijn definitieve doorbraak, met de singles 'Jan Klaassen de trompetter' en 'Dag zuster Ursula'. Rob de Nijs stond regelmatig in de hitlijsten, maar zijn eerste (en enige) nummer 1-hit was 'Banger Hart' in 1996.

Gouden held van de Nederlandse muziek

Zijn zeventigste verjaardag vierde hij met een groot concert in Carré, waaraan ook Spinvis, Jan Rot, Henk Hofstede (The Nits) en Wieteke van Dort meededen. De Nijs kreeg in december 2012 als eerste artiest een eigen portret in Carré.
In september 2019 maakte hij bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Een jaar later werd hij door Omroep MAX geëerd als gouden held van de Nederlandse muziek.