Arnhem en omstreken

Norovirus in woonzorgcomplex, kerst valt wéér in duigen

Door het norovirus moet dit woonzorgcentrum in quarantaine
Door het norovirus moet dit woonzorgcentrum in quarantaine © Ingrid Jongeling
ARNHEM - In woonzorgcomplex de Klingelpoort in Arnhem bij Oosterbeek zijn acht bewoners ziek van het norovirus en iedereen zit in quarantaine. Na twee jaar corona valt wéér het kerstdiner in het water voor alle bewoners.
De bewoners van de 24 woon-zorgappartementen zouden zondag een feestelijk diner hebben, maar iedereen moet in het eigen appartement blijven.
Verpleegkundige Linda en haar enige collega moeten weer een pak aan, en lopen zich samen het vuur uit de sloffen. "Ach het is zo zielig.", zegt Linda. "De tafel stond mooi gedekt, de zaal vol feestelijke decoraties, na twee coronajaren zou dit weer een feestelijk diner worden."

Lopend vuurtje

Maar het gaat als een lopend vuurtje. Acht mensen zijn al ziek en er mag hier niemand in of uit." Linda en haar collega zijn maar met z'n tweeën en kunnen ook met kerst niet zomaar ergens meer personeel vandaan halen.
Ingrid Jongeling, die op bezoek zou bij haar schoonmoeder, ontdekte het treurige nieuws zondagmiddag. "Mijn schoonmoeder van 80 was Kerstavond doodziek geworden. Vanmorgen belde ik hoe het ging en dat we vanmiddag zouden komen kijken. Toen werden we gebeld dat er waarschijnlijk het norovirus was. We reden er toch heen en zagen alles voor het diner zo prachtig versierd, en een briefje op de deur dat de Klingelpoort in quarantaine is."

Van hot naar her

"Het raakt me diep", zegt Ingrid, die hoopt dat na het opheffen van de quarantaine alsnog een kerstdiner georganiseerd kan worden. "Ik heb het te doen met die mensjes. Mijn schoonmoeder is 80, dat is nog een jonge bewoonster. Er zijn ook mensen van 103. En ik heb het te doen met de verpleegkundigen. Die lopen van hot naar her."

Iets leuks doen

Verpleegkundige Linda vindt het ook hartverscheurend. Het is dat ze er zelf geen tijd voor heeft, maar ze zou het liefste iets leuks doen voor haar bewoners. Een kaartje of cadeautje.