Arnhem en omstreken

Vrijwilliger voedselbank maakt zich zorgen, 'honderden klanten erbij'

Theo Duivensteijn (midden) ziet steeds minder voedseldonaties voor steeds meer klanten
Theo Duivensteijn (midden) ziet steeds minder voedseldonaties voor steeds meer klanten © Omroep Gelderland
ARNHEM - Theo Duivensteijn is sinds negen maanden vrijwilliger bij de Voedselbank regio Arnhem. Hij ziet het aantal klanten snel stijgen en het aanbod van voedsel dalen.
De taak van de oud-rayonmanager van vervoersmaatschappij Breng is dat alles op rolletjes loopt bij de 15 uitgiftepunten van de Arnhemse voedselbank. Steeds meer mensen kloppen bij de voedselbank aan, omdat ze in financiële problemen zijn geraakt.

'Mensen met baan komen niet rond'

"Toen ik begon waren er 1200 klanten. Dat zijn er nu zo'n 1600. Dertig procent erbij in negen maanden. Ongelooflijk", verzucht Duivensteijn. "Nu zie je mensen komen die een baan hebben en die niet meer rond kunnen komen. Door de energieprijzen, alles wordt duurder. Daar maak ik me zorgen over."
Bovendien is het steeds moeilijker om aan voldoende voedsel te komen voor de pakketten. "Supermarkten springen anders om met voedsel. Bij Albert Heijn kun je brood van gisteren krijgen voor 50 procent. Dat ging altijd naar de voedselbank. Het wordt minder. Meer klanten, maar minder aanbod."
Toch doet Duivensteijn zijn vrijwilligerswerk graag: "Mensen zijn zo dankbaar. Dat geeft ongelooflijk veel energie."