Rijk van Nijmegen

Kaarsjesherdenking Canadezen kan weer: 'Hiermee begint de kerst'

Kaarsjes voor de gesneuvelde Canadese soldaten
Kaarsjes voor de gesneuvelde Canadese soldaten © Omroep Gelderland
GROESBEEK - De traditie van Lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek is weer volledig in ere hersteld. Schoolkinderen plaatsten daar kaarsjes bij de 2600 graven van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten.
"Geweldig dat het weer kan, want het is twee jaar niet doorgegaan vanwege corona", vertelt mede-organisator Roland Boschman. "We hebben toen wel alle kaarsjes gezet met het bestuur. Maar nu doen de kinderen het gelukkig weer. Voor veel mensen hier in de omgeving begint hier de kerst."
"Dankzij de jongens die hier liggen, kunnen wij nu in alle vrijheid kerst vieren. Zeker gezien wat er nu weer in de wereld gebeurt, moeten wij ze blijven herdenken. We blijven kaarsen plaatsen en warmte geven deze dagen."

Veld van gebroken dromen

De Nijmeegse zanger Maarten Peters is ook jaarlijks van de partij. Hij vertolkte het lied Veld van Gebroken Dromen, deels ook in het Engels. "Ik schrijf sinds 1999 al liedjes met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Ik werd in 2006 gebeld door een groep overlevenden van de Tweede Wereldoorlog van Market Garden. Ze kwamen toen met een paar honderd man naar een kerkje in Grave. Dat was één van de mooiste optredens die ik ooit heb gedaan."
Het aansteken van lichtjes op het kerkhof. 'Voor veel mensen begint hiermee de kerst'
Het aansteken van lichtjes op het kerkhof. 'Voor veel mensen begint hiermee de kerst' © Omroep Gelderland
"Dit lied zing ik ook altijd bij de Lichtjesceremonie op kerstavond. Ik vind dit zo'n mooi initiatief. Het gebeurt op steeds meer plekken in Nederland. Dit nummer past zo goed op deze plek. Deze mensen zijn hier niet heen gekomen, omdat ze het wilden, maar omdat het moest. Je hebt een grote kans dat je het overleeft, maar je hebt ook een grote kans dat je hier eindigt."

Weer in Europa

"Op dit moment is dit weer aan de hand in Europa en op andere plekken in de wereld. Er worden altijd mensen op uitgestuurd om die problemen op te lossen. Hier zie je het resultaat wat dat ook op kan leveren: ze betaalden de hoogste prijs."
Traditie van lichtjesavond weer in ere hersteld