Rivierengebied

Drone speurt naar brandbare rommel in en rond Waardenburg

De drone speurt brandbare spullen op en kijkt alleen recht naar beneden.
De drone speurt brandbare spullen op en kijkt alleen recht naar beneden. © Omroep Gelderland
WAARDENBURG - Het is bijna een traditie geworden: brand in Waardenburg in de nieuwjaarsnacht. Wrakken en autobanden worden aangesleept om vuurtjes op straat op te stoken. Met een drone speurt de gemeente West-Betuwe vanuit de lucht naar brandbare spullen, om al te grote branden met Oud & Nieuw voor te zijn.
Om te zien waar precies brandbare materialen liggen, snorde zaterdag in opdracht van de gemeente West-Betuwe een drone door de lucht die mogelijk brandbaar spul van bovenaf in kaart brengt.

Weghalen

Die brengt niemand herkenbaar in beeld en kan ook niet naar binnen kijken. Maar is wel handig voor de gemeente die op de openbare weg troep kan weghalen, en boa's die inwoners kunnen attenderen op het weghalen van brandbaar spul. De afgelopen jaren waren er rond de jaarwisseling ontelbaar veel brandjes in met name Waardenburg. De brandweer had er steeds handenvol werk aan.

Niemand herkenbaar

Jan Theeven van TM Drone Services is piloot van de drone boven West-Betuwe. Op een digitale kaart ziet hij aan de hand van een vooraf opgesteld vluchtplan precies waar hij wel en niet mag vliegen. Zijn collega Marcel van der Meule verzekert dat het bedrijf rekening houdt met de privacy van omwonenden. "De vraag over privacy is een terechte vraag. Zo kijkt de drone alleen loodrecht naar beneden, zodat personen niet herkenbaar zijn." Ook is er zo geen inkijk mogelijk in woningen.