Arnhem en omstreken

De fiets van je collega verstoppen of een lijntje coke op de kerstborrel? Geen goed idee!

De kerstborrel.
De kerstborrel. © ANP
ARNHEM - De kerstborrel op het werk is voor velen een gezellige afsluiter van het jaar. Maar een foutje is snel gemaakt. Daar weet Marleen van Beek van de nationale adviesbalie alles van. Zij zag meerdere mensen ontslagen worden na een kerstborrel.
Op Radio Gelderland besprak Van Beek tips voor rond de kerstborrel met presentator Biem Buijs. Meteen had Van Beek een mooie anekdote. "Ik heb een keer iemand bij ons gehad die de fiets van een collega had verstopt bij de kerstborrel. Dat schoot bij die collega alleen in het verkeerde keelgat en deze man werd ontslagen. Het was echt een grapje en uiteindelijk is het ontslag ook nietig verklaard door de rechter."
Maar dat is niet het enige gekke wat Van Beek voorbij hoort komen. "Collega's die elkaar opwachten en elkaar een optater verkopen of drugs handelen op de werkvloer en dan nog een lijntje snuiven op het werk. Dat zijn nou echt dingen waardoor je het kan vergeten, dan wordt je wel ontslagen. Het zijn open deuren, maar als mensen eenmaal gedronken hebben op het werk, zien ze de grenzen niet meer."

Aan elkaar zitten

Maar hoe zit het met ongewenst gedrag en aanrakingen? Een actueel thema. En als mensen wat gedronken hebben, kunnen mensen wel eens aanrakerig worden. "Een knuffel geven kan misschien nog. Maar aan elkaars billen zitten zou ik toch echt niet doen. Waar dan de grens ligt? Dat is een hele lastige. Degene aan wie jij zit, bepaalt de grens. Maar billen en borsten zijn echt een no go-area."
En kun je je leidinggevende op de kerstborrel even goed de waarheid vertellen? "Als je het netjes doet, dan zeker. Maar schreeuw niet. Dan kun je het ook wel vergeten."
Maar sta je dan echt na een klein foutje op straat? "Nou, als je 40 jaar zonder enige problemen bij een werkgever hebt gewerkt en je gaat één keer de fout in, dan is ontslag heel zwaar. Daar zou de rechter je kunnen helpen."