Arnhem en omstreken

We hadden veel files en ook zware, nog meer dan vóór corona

Filerijden bij knooppunt Deil waar de A15 en de A2 samenkomen. Foto ter illustratie.
Filerijden bij knooppunt Deil waar de A15 en de A2 samenkomen. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - We zagen de zwaarste files in Gelderland sinds jaren. Automobilisten die het afgelopen jaar reden over de Gelderse wegen, hebben vaker en langer in de file gestaan. Ook de cijfers van voor de coronajaren worden overtroffen. Dat blijkt uit filegegevens van Rijkswaterstaat die Omroep Gelderland analyseerde.
Het afgelopen jaar stonden er 42.000 files gedeeltelijk of helemaal in Gelderland, het pre-coronajaar 2019 telde er slechts 30.000. Ter vergelijking: in 2020 en 2021 stonden er op de Gelderse wegen nog geen 10.000 files.
De gemiddelde tijd dat je in de file stond is ook toegenomen. In 2022 bedroeg het aantal kilometerminuten file zo'n 2,3 miljoen, in 2019 was dat aantal 2,2 miljoen. Door de lockdowns lag de filezwaarte in 2020 en 2021 vele malen lager: 0,7 en 1,0 miljoen kilometerminuten file. De filezwaarte wordt berekend door de gemiddelde filelengte te vermenigvuldigen met de duur van de file.

Zwaarste files op A2

De A2 bij Waardenburg moet het met name in dit lijstje ontgelden. De vier zwaarste files van het afgelopen jaar vonden daar plaats. De lijst wordt aangevoerd met een vrachtwagenbrand op 30 augustus. De hele snelweg bij de afrit Waardenburg moest toen enige tijd helemaal worden afgesloten om de brand te blussen.
Op de tweede, derde en vierde plaats staan files waarvan een kapotte voegovergang op de A2 tussen Beesd en Zaltbommel de oorzaak was. De specialistische reparatie nam meerdere dagen in beslag.
De boerenprotesten hadden ook heel wat voeten in de aarde. Op de A1 stond het bij Wilp op 27 juli muurvast, goed voor een vijfde plek op onze lijst.
Kijk hieronder op de kaart of jouw dagelijkse traject in dit lijstje staat:
Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland bekeek filegegevens die Rijkswaterstaat bijhoudt. Bij de analyse zijn gegevens gebruikt die bijgewerkt zijn tot 18 december 2022. Alleen Rijkswegen zijn meegenomen. Files op N-wegen zijn om praktische redenen buiten beschouwing gelaten. In deze publicatie zijn files meegenomen als een file gedeeltelijk of helemaal in Gelderland stond.