Achterhoek

Ruim 130.000 kilo siervuurwerk afgekeurd: 'Dit is een klap voor ons'

Een partij vuurwerk moet op last van de ILT uit de handel genomen worden.
Een partij vuurwerk moet op last van de ILT uit de handel genomen worden. © Youtube/Katan Vuurwerk
ULFT - Katan Vuurwerk in Ulft haalt op last van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ruim 134.000 kilo vuurwerk van de Nederlandse markt. "Alles moet terug", verzucht bedrijfsleider Mike Tuenter.
Het gaat om Thunderkings, ook wel bekend als Trueno del Rey. Volgens de inspectie voldoen die niet aan de regels voor consumentenvuurwerk. Katan Vuurwerk bestrijdt dat. "Het is siervuurwerk, maar bij de tests werden alleen de knallen gehoord door een productiefout. Dan moet die hele partij uit de handel."

Bijna alles al verkocht

Sinds 1 december 2020 zijn onder andere vuurpijlen, enkelshotsbuizen en knalvuurwerk verboden, omdat die vaak tegen hulpdiensten werden gebruikt. Tuenter: "Van de partij was 95 procent verkocht. We zijn nu druk bezig om alles terug te halen."
Katan gaat de partij verkopen in Duitsland, Polen en België. "Want daar mag het wel. We zorgen dat het vuurwerk zo snel mogelijk de grens overgaat."
De ILT dreigt de importeur met een dwangsom die kan oplopen tot 1,6 miljoen euro als die de partij niet voor 29 december van de markt haalt, vernietigt of in buitenlandse bunkers opslaat. Tuenter haast zich te benadrukken dat Katan Vuurwerk niet de importeur is.
"Dat is een bedrijf in Uden. Die dwangsom dreigt ook niet voor ons. Maar wij zijn in dit geval de tussenhandel en onze naam is er ook aan gelinkt." Hij zit met de kwestie in de maag. "Dit is een klap voor ons."

Randen van de wet

Volgens de inspectie zoeken makers van vuurwerk de randen van de wet op. "Thunderking lijkt te veel op de verboden enkelschotsbuis", zegt Reinder Auwema van ILT. "De branche moet ervoor zorgen dat het vuurwerk dat in Nederland wordt verkocht veilig is en aan de wettelijke eisen voldoet. Dit laatste is niet het geval met Thunderking, dus in het belang van ieders veiligheid moet het zo snel mogelijk van de Nederlandse markt verdwijnen."
Op YouTube toont Katan Vuurwerk wat de Thunderking doet na het afsteken.