Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Wat als kerst helemaal niet zo gezellig is...

Een eenzame Kerst voor Wiljan, Dolinda en Tonny.
Een eenzame Kerst voor Wiljan, Dolinda en Tonny. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Kerst is de tijd voor samenzijn. Met vrienden, familie, de mensen om wie je geeft. Maar ook best veel mensen hebben dit jaar helemaal geen fijne Kerst. Want ze missen iemand. We branden een kaarsje voor Maleka, Renate en de moeder van Dolinda.
Vliegt de kerst je aan en zit je alleen, scrol dan verder naar onder en bel voor een luisterend oor.
Wiljan Vos uit Harderwijk is sinds vorige maand weduwnaar. Hij moest afscheid nemen van Maleka. "Ze is vijftig geworden. Ze is jarenlang ziek geweest, we waren achttien jaar samen", zegt Wiljan.
"Mijn vrouw had de ziekte van Wegener, een auto-imuunziekte en was afhankelijk van zuurstof. Ze kreeg er later ook de ziekte van Addison bij en die was levensbedreigend. Op het laatst is ook kanker bij haar geconstateerd. Ze is daaraan twee keer geopereerd en Maleka moest vier maanden revalideren."
Wiljan en Maleka.
Wiljan en Maleka. © Eigen foto
De uitslag van nieuw onderzoek kwam bij de twee aan als een mokerslag: uitzaaiingen. Wiljan: "Eenentwintig dagen is ze bestraald." Wiljans vrouw kwam op 8 augustus weer in het ziekenhuis terecht. Daar kwam ze helaas niet meer uit.
"We bleven altijd positief en deden zoveel mogelijk dingen samen", zegt de inwoner van Harderwijk. "We moesten alles wel goed plannen. In coronatijd wilde ze niet naar het ziekenhuis, want ze wilde de problemen niet opzoeken."
Mooie herinneringen maakten beiden zoveel mogelijk. "We zijn in die tijd getrouwd en er mochten gelukkig enkele tientallen gasten bij."

Renate mocht maar 32 worden

Tonny Kasteel uit Arnhem moest afscheid nemen van zijn dochter Renate, die slechts 32 werd. Het wordt de tweede Kerst zonder haar voor hem. "Ze is in de nacht van 22 juli vorig jaar in haar slaap overleden. Ze moet een hartstilstand hebben gehad", vertelt Tonny.
Renate en haar vriend had hij in huis genomen, ze hadden een kamer bij hem op zolder. De Arnhemmer vertelt: "Haar vriend maakte mij 's morgens wakker en zei dat er iets met Renate was. Hij kreeg haar niet wakker. Ik ging kijken, belde meteen 112 en begon met reanimatie, totdat de hulpverleners kwamen. Maar ze was al overleden."
Renate en haar vader in een kunstwerk.
Renate en haar vader in een kunstwerk. © Eigen foto
Renate had het niet makkelijk en ze probeerde haar leven weer op de rit krijgen. Op de dag van haar overlijden had ze, zegt een hevig geëmotioneerde vader, een afspraak bij SiZa voor begeleiding. "Ze wilde opnieuw beginnen."
Heel veel steun heeft Tonny aan zijn ex-vrouw, zegt hij anderhalf jaar later. "Ik heb nog twee kinderen. We gaan eerste kerstdag naar haar graf op Moscowa. Ze heeft een prachtige plek, ze ligt altijd in de zon."
Kerst hoeft niet meer voor mij
Dolinda uit Velp
Dolinda uit Velp heeft het heel erg zwaar met het overlijden van haar moeder, die stierf op haar 55ste. "Ik was erbij toen ze overleed, ze is gillend in een coma beland."
Haar moeder leed aan alvleesklierkanker en stierf op 30 oktober 2020. "We zijn met de kerstdagen dat jaar nog bij mijn vader geweest. Sindsdien hoeft het voor mij niet meer. Vorig jaar had ik zelf corona, dus dat kwam eigenlijk goed uit. Dit jaar heeft mijn vader iets gepland, zodat hij gelukkig niet alleen is. Mijn man en ik doen dit jaar niets. Het liefst zou ik weg zijn, maar mijn man heeft net een nieuwe baan."
Het mensonterende sterven van haar moeder heeft Dolinda getekend. "Ik ben in therapie. Als mensen me vragen hoe het met me gaat, dan zeg ik: goed hoor. Maar dat is lang niet altijd zo."
Dolinda en haar moeder.
Dolinda en haar moeder. © Eigen foto
Is jouw kerst ook niet wat het moet zijn? Omdat je iemand mist? Om eenzaamheid? Om geldproblemen of andere problemen? Bellen met de Luisterlijn (voorheen Sensoor en tot 2008 SOS Telefonische Hulpdienst) kan 24 uur per dag en die is bereikbaar op 088-0767000. Van 8 tot 18 jaar kan je anoniem de Kindertelefoon bellen: 0800-0432 (tussen 11.00 en 21.00 uur) of chatten op kindertelefoon.nl. Ben je tussen de 18 en de 25 jaar, dan kan je contact opnemen met Alles Oké: 0800-0450 (tussen 14.00-22.00u), of chatten op allesoke.nl.