Achterhoek

Na jodenhaat Lochem ontsteekt burgemeester Joodse menora

Burgemeester van 't Erve en Opperrabbijn Jacobs
Burgemeester van 't Erve en Opperrabbijn Jacobs © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De Winterswijkse synagoge zit aan het einde van de middag vol. Jong en oud is bij elkaar om de vijfde dag van Chanoeka te vieren, het joodse lichtfeest. Koffie, thee en zoete lekkernijen staan op een tafel. Op uitnodiging van Opperrabijn Jacobs is de Lochemse burgemeester van 't Erve aanwezig om het licht te ontsteken.
De aanleiding voor de uitnodiging is de vernieling bij een woning in Lochem. "Begin deze maand werd bij een huis, waar kort daarvoor Stolpersteine waren gelegd, een deur ingetrapt", vertelt de burgemeester de aanwezigen. In de muur werden een davidster en het woord 'Jood' gekerfd. "Toen ik de uitnodiging van meneer Jacobs kreeg hoefde ik er niet lang over na te denken. We moeten ons uitspreken tegen iedere vorm van haat en onverdraagzaamheid. Soms kunnen licht en stilte erg duidelijk klinken."

Klein vlammetje kan grote duisternis verdrijven

De viering in Winterswijk staat ook in het teken van de komst van Opperrabbijn Binyomin Jacobs. "Helaas hoor ik dit, wat in Lochem is gebeurd, in den lande veel vaker", zegt hij. "Al moet je dat ook in perspectief plaatsen, want als het goed gaat hoor ik het niet."
Tijdens zijn lezing spreekt hij over de bedreiging van vrijheid en polarisatie. "Chanoeka betekent inwijding. En dan hebben we het niet alleen over inwijding van een tempel, maar ook over inwijding van onderwijs. In het Herbreeuws is dat hetzelfde beeld. We moeten kinderen hierover leren. We steken zo de menora aan en dan zien we dat een heel klein vlammetje kan een grote duisternis verdrijven."
Bekijk hier hoe de burgemeester de menora ontsteekt:
Burgemeester van Lochem ontsteekt menora na jodenhaat

Rabbijn gaat niet met openbaar vervoer

Jacobs ondervindt ook zelf de gevolgen van antisemitisme. "Ik ben niet bang, maar ik ben wel alert. Ik ben hier vandaag met de auto. Dat is niet omdat ik niet met het openbaar vervoer wil, maar ze hebben me aangeraden om niet met het openbaar vervoer te gaan. Ik ben al vijftien jaar niet met het openbaar vervoer geweest, want als daar iets gebeurt dan kan ik geen kant op. Dat er zo goed voor mij gezorgd wordt is natuurlijk geweldig, maar dat het nodig is, is schrijnend."
Wie er achter de vernielingen in Lochem zit is nog niet duidelijk: "Ik heb vandaag nog contact gehad met de politie en de situatie is ongewijzigd. Ze zijn er nog druk mee bezig."