Arnhem en omstreken

Linda helpt bij de voedselbank: 'Een uitje met de kinderen zit er bij ons niet in'

Linda helpt bij de voedselbank: 'Een uitje met de kinderen zit er bij ons niet in'
Linda helpt bij de voedselbank: 'Een uitje met de kinderen zit er bij ons niet in'
ARNHEM - In Linda breekt UIT! Laat ik, Linda Geerdink zien, wat er allemaal te doen is in onze provincie. De kerst staat voor de deur en dus wil ik graag wat doen voor mensen die het moeilijk hebben in deze dure tijden. Dat zijn er namelijk steeds meer. Zo is het aantal klanten bij de voedselbank in Arnhem afgelopen jaar met 35 procent gegroeid. Reden genoeg om de handen uit de mouwen te steken. Ik word voor een dag vrijwilliger bij de voedselbank in Arnhem.
Ik pak de wekelijkse voedselpakketten in om ze vervolgens bij het uitgiftepunt uit te delen aan mensen die het nodig hebben. Dat zijn zo'n 1571 gezinnen in Arnhem, meer dan 3800 mensen. Omdat het bijna kerst is, krijgen de klanten ook nog een kerstpakket.
Ik meld me eerst bij het distributiecentrum van de voedselbank in Arnhem. De plek waar alle producten worden verzameld en worden verdeeld over alle voedselbanken in de regio. Indrukkend om te zien hoeveel er ligt opgestapeld. Mooi om te zien dat er zoveel vrijwilligers werken die ogenschijnlijk veel lol hebben met elkaar. Ik word dan ook met open armen ontvangen en mag meteen aan de slag bij de rollerbank, daar worden de wekelijkse voedselpakketten voor de klanten klaar gemaakt.
Als ze zouden zeggen dat deze mensen betaald werden, geloof je het ook, want het loopt als een geoliede machine. Ik voel me dan ook eerder tot last dan een hulp. Maar ik laat me niet kennen en ga mee in de dagelijkse workflow. Ik krijg zelfs heftruckles om de pallets met duizenden producten in de vrachtwagen te laden.
Linda helpt met het uitladen van voedselpakketten bij het uitgiftepunt in Westervoort
Linda helpt met het uitladen van voedselpakketten bij het uitgiftepunt in Westervoort © Omroep Gelderland

Schrijnende verhalen

We lossen alle pakketten in Westervoort waar om 09:00 uur al klanten staan te wachten op hun eten terwijl ze pas om 10:30uur pas open gaan. Niet iedereen wil in beeld, uit schaamtegevoel, maar de mensen die wel voor de camera durven te verschijnen hebben allemaal een schrijnend verhaal.
"Ik leef van de voedselbank, wij aten op het laatst alleen nog maar brood", zegt de een. De ander zegt dat hij of zij vaak nee moet verkopen aan zijn of haar kinderen kinderen. "Ik heb drie kinderen en een weekbudget van 90 euro dan ben je heel blij met de voedselbank", zegt een ander. Voor velen is het kerstpakket iets fijns, want "een uitje met de kinderen zit er bij ons niet in".
Met veel liefde deel ik dan ook de kerstpakketten uit. "Ik ben nu al in m'n agenda aan het kijken wanneer ik weer een keer kan helpen. Waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?"
Linda deelt een kerstpakket uit aan een klant van de voedselbank
Linda deelt een kerstpakket uit aan een klant van de voedselbank © Omroep Gelderland
Ook vrijwilliger worden bij de voedselbank? Bekijk hier de vacatures: https://voedselbankarnhem.nl/vacatures/ en bekijk voor meer bijzondere uitjes de playlist van Linda breekt UIT! op ons Youtubekanaal.
Linda breekt UIT! - #52 In de kou voor een kerstpakket van de voedselbank. Linda is een dag vrijwilliger.