Noord-Veluwe

Susan, Barry en Miranda snappen niet dat misbruikende pleegvader niet gestraft wordt

Barry, oud-bewoner De Glind
Barry, oud-bewoner De Glind © Omroep Gelderland
DE GLIND - Susan, Barry en Miranda vonden elkaar terug nadat verhalen over misbruik in De Glind naar buiten kwamen. Zij werden misbruikt door dezelfde pleegvader. Sindsdien gaan ze van loket naar loket om hun recht te halen. Bij officiële instanties lopen zij tegen een muur op.
Nadat Susan, Barry en Miranda los van elkaar naar voren kwamen met hun verhalen, ontdekten ze dat hun ervaringen niet op zich stonden. Maar desondanks kunnen ze weinig doen om hun vermeende dader, die nog altijd werkzaam is in de zorg, ter verantwoording te roepen.
Naar aanleiding van de uitzendingen van In het Vizier van De Jager over De Glind wezen nog twee andere oud-pleegkinderen dezelfde pleegvader aan als vermeende dader.
Bij de directie van De Glind waren destijds meerdere signalen van grensoverschrijdend gedrag van de pleegvader van Susan, Barry en Miranda bekend. Een maatschappelijk werker bevestigt dat de pleegvader tijdens het teamoverleg ook ‘diverse keren is aangesproken op te hardhandig ingrijpen’. Toch mocht hij aanblijven als pleegouder.
Tenminste twee oud-pleegkinderen stapten destijds met klachten over hem naar de politie.

'Verjaring is onbestaanbaar'

Susan, Barry en Miranda wisten niet van elkaars verhaal. Na de publicatie ontmoeten ze elkaar weer, en ondernamen meerdere stappen, maar tot op heden zonder resultaat.
Barry: “We lopen er constant tegenaan dat wat wij daar hebben meegemaakt, voor de wet verjaard is. Het is niet meer te vervolgen. Dit is één van de weinige dingen die me nog steeds heel erg boos maakt. Wie heeft het ooit in zijn hoofd gehaald om misbruik van kleine kinderen onder een verjaringstermijn te stellen? Die kinderen hebben levenslang, de dader heeft meerdere kinderen levenslang gegeven. Waarom kan hij dan na 15 jaar nog vrij zijn? Dat is onbestaanbaar."
Susan: “Op de dag dat ik Miranda ontmoette, heb ik de politie gebeld om informatie over verjaring. Ook heb ik een melding gemaakt.”
De mogelijkheid die Jacky Stuifmeel, directeur van de Stichting Kwaliteitskeurmerk Jeugd, noemt, om aan te kloppen bij de huidige werkgever van een vermeende dader spreekt Barry minder aan: “Je moet oppassen dat je niet je eigen glazen ingooit door zo contact te zoeken en misschien dingen te verpesten voordat je echt iets kan beginnen.”

Melding moet binnen een jaar

Hun oud-pleegvader werkt nog altijd als gezinstherapeut. Hij is ingeschreven bij twee kwaliteitsregisters. We leggen hen de vraag voor of zij iets kunnen met een dergelijke melding. De eerste, Nederlandse Vereniging voor Relatie & Gezinstherapie, reageert dat klachten alleen kunnen worden ingediend als de misstand maximaal één jaar geleden gebeurd is. “Is het langer geleden, dan doen we er niks meer mee. En iedereen moet een klacht in eerste instantie indienen bij de praktijk van de pleger zelf, of bij diens werkgever. Wij kijken elke vijf jaar of iemand voldoende scholing heeft gevolgd. En er moet een nieuwe verklaring van het tuchtrecht komen.”
Susan: “Heel kortzichtig, slachtoffers, vooral kinderen, gaan niet binnen een jaar klagen. Dat komt pas later. De meeste mensen zijn jaren verder voordat ze überhaupt iets gaan doen met wat ze hebben meegemaakt.”
De tweede vereniging waar de vermeende dader staat ingeschreven is het Nederlands Kwaliteitsregister van Systeemspecialisten. Ook daar doen we navraag. Het bestuur reageert als volgt: “Wij wensen hierbij geen betrokkenheid en stellen verdere contacten hierover niet op prijs.”

'Daders worden beschermd, niet de slachtoffers'

Susan: “Soms krijg je het idee dat daders worden beschermd, niet de slachtoffers. Wij gaan van het kastje naar de muur, ondertussen doet niemand wat. Niemand neemt de leiding. Je verwacht van de slachtoffers dat ze overal aan de bel blijven trekken, maar aan hoeveel bellen moeten we nog trekken? Wij horen iedere keer opnieuw: dat ligt niet bij ons.”
“Het is frustrerend”, zegt Barry. “Een van de eerste vragen die je terugkrijgt, is hoe het kan dat die mensen niet vervolgd worden, en dat ze zelfs nog werkzaam zijn met kinderen? Voor veel van ons is het lang geleden. Doordat we nu bij elkaar komen en gesprekken met De Glind hebben, gaan voor sommigen oude wonden wel weer open. Belangrijker dan dat: hoe kunnen we voorkomen dat de daders van toen kwetsbare kinderen nog steeds iets aan kunnen doen?"