Gelderse Vallei

Sculpturenfestijn heeft een primeur met ijsbeelden

Bezoekers in Garderen vergapen zich aan de ijssculpturen.
Bezoekers in Garderen vergapen zich aan de ijssculpturen. © Omroep Gelderland
GARDEREN - Niet de zandkorrels maar de ijssplinters vliegen de carvers om de oren. 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen start vandaag met iets nieuws: ijsbeelden. En die worden ter plekke gemaakt door kunstenaars. Normaal gesproken houden deze makers zich bezig met zand, maar nu vormen zij levensgrote ijsblokken om tot prachtige beelden.
Adri van Ee van het Zandsculpturenfestijn vertelt het met trots: "We hebben inderdaad zes kunstenaars in ons park die dit doen. We kennen ze al want ze maken hier ook al de mooie zandbeelden. En nu dus, voor ons iets nieuws, beelden van ijs. Het mooie is dat het publiek dat ook zelf kan zien, want het gebeurt hier live".

IJsblokken zo groot als een diepvrieskist

De grote beelden worden gemaakt uit ijsblokken, rechtstreeks uit een diepvrieskist. Ze meten zo'n drie bij vier meter. Het gereedschap is anders dan bij het maken van zandsculpturen. Adri van Ee: "Ja ze maken bijvoorbeeld ook gebruik van motorzagen want het is natuurlijk een stuk harder dan zand".
De makers, zogeheten carvers, zijn dus geen onbekenden voor de tuin in Garderen. Drie komen er uit Nederland, één uit Ierland en twee uit Oekraïne. Omdat de beelden niet in één dag zijn gemaakt, hebben de meesten onderdak op of bij het park. Bezoekers kunnen het werk de komende tijd bewonderen. "En de ijsbeelden zijn natuurlijk niet snel gesmolten, daarvoor zijn ze echt te groot", aldus Adri van Ee.
Zo worden de ijsbeelden gemaakt door de kunstenaars