Rijk van Nijmegen / Liemers

Horeca houdt hart vast om stilleggen Pieterpad-pont

Het hele jaar door wordt er gewandeld op het Pieterpad.
Het hele jaar door wordt er gewandeld op het Pieterpad. © ANP
MILLINGEN AAN DE RIJN - Horecaondernemers in de gemeente Berg en Dal staan niet te juichen na het nieuws over de 'Pieterpad-pont'. De veerdienst tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden vaart vanaf 2023 alleen nog tussen april en september. Daardoor moet de route worden verlegd en dus vrezen ondernemers een afname in toerisme.
De zorgen zijn groot bij Henk Bos. Zijn B&B De Hamsche Kuul heeft veel gasten dankzij het Pieterpad. "Zo'n 60 procent van de bezetting in onze B&B is te danken aan het Pieterpad", legt Bos, die vijf kamers heeft, uit. "Niet alleen wij, maar ook de andere B&B's, hotels en een groot deel van de middenstand in Millingen zijn grotendeels afhankelijk van het Pieterpad."

'Enorme klap'

"We hebben het over veertigduizend wandelaars per jaar", vervolgt Bos. "En ruim vijfduizend daarvan overnachten in Millingen. Het hele jaar door, op de week tussen Kerst en nieuwjaar na, hebben wij wandelaars te gast. Dus dit is een belangrijke bron van inkomsten. Er wordt niet alleen met mooi weer gewandeld, maar ook in de winter. Als de route hier straks niet meer doorheen loopt, is dat een enorme klap."
Het langste wandelpad van Nederland loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pieterberg bij Maastricht. Daarbij loopt het pad via Tolkamer naar Millingen aan de Rijn 'wandelgemeente' Berg en Dal in. Hiervoor moet wel de Rijn overgestoken worden bij de pont tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden. En juist dat veer vaart straks de helft van het jaar niet meer vanwege oplopende kosten.
Vlakbij De Hamsche Kuul zit B&B Studio Tweeëntwintig. "Wij hebben één studio en onze gasten zijn maar voor een deel loper van het Pieterpad", legt eigenaar Hella van Dijk uit. "We hebben ook veel gasten uit een ander segment. Maar we leven mee met de andere B&B's in de streek en zouden het enorm zonde vinden als de route wijzigt."

Overgeslagen

Daar sluit Johannes van den Bent van pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg zich bij aan. Zijn zaak in Beek ligt aan de route. "Het zou ook jammer zijn voor de wandelaars, want het is een prachtig gebied. We zien hier altijd veel lopers voorbij komen en er zijn er ook een aantal die hier even komen eten."
Van den Bent benadrukt dat wandelaars van het Pieterpad niet zijn grootste bron van inkomsten vormen. Wel verwacht hij dat een eventuele nieuwe route grote gevolgen heeft. "De impact voor deze streek is groot, omdat je er echt met een bocht omheen moet als je op een andere plek de Rijn oversteekt. Dan wordt Berg en Dal overgeslagen."
En dat zit ook Henk Bos van de Hamsche Kuul niet lekker. "Berg en Dal noemt zich de wandelgemeente van Nederland. Ze krijgen duizenden euro's toeristenbelasting binnen dankzij de pont. En nu is het in de vaart blijven van de pont een geldkwestie. Als die pont uit de vaart gaat, snijdt de gemeente zichzelf financieel in de vingers."
De gemeente Berg en Dal liet woensdag al aan Omroep Gelderland weten dat ze hoopt er alsnog met de veerdienst uit te komen.