Rivierengebied

Lennox (8) krijgt misschien toch meer zorguren: 'Wat de gemeente heeft gedaan is te rigoureus'

Lennox
Lennox © Omroep Gelderland
HETEREN - De gemeente Overbetuwe moet zich nogmaals buigen over het aantal ondersteuningsuren van de achtjarige Lennox met Downsyndroom uit Heteren. De beslissing om de zorguren van Lennox te halveren was te radicaal, zegt de onafhankelijke commissie van de gemeente.
Vijf jaar lang waren er goede afspraken tussen de ouders van Lennox en de gemeente over de zorg. Hij kreeg zorguren voor de gehele schoolweek, waardoor hij goed meekwam op de reguliere basisschool. Maar de gemeente besloot in de zomervakantie plots dat Lennox' uren zouden worden gehalveerd: hij ging hij van 26 naar 13 uur zorgondersteuning. Een onbegrijpelijke keuze, vond moeder Suzanne. Zij deed haar verhaal in programma In het Vizier van de Jager.
Lennox (8) heeft downsyndroom en gaat naar het reguliere onderwijs, maar hoelang kan dit nog?
Sommige ondersteuning viel volgens de gemeente onder 'zorguren', maar sommige ook onder 'onderwijs'. Die zouden vanuit de school bekostigd moeten worden. Daarnaast had Lennox volgens de gemeente niet genoeg ontwikkeling doorgemaakt én had er allang afgebouwd moeten worden.

Bezwaar

Moeder Suzanne was het niet eens met de beslissing van de gemeente en liet het er niet bij zitten. Na de uitzending diende ze bezwaar in bij de gemeente. Daarnaast eiste ze dat de gemeente uit het verslag zou halen dat Lennox geen ontwikkeling zou hebben doorgemaakt.
Daar moet de gemeente nu aan voldoen, zegt de onafhankelijke commissie. De gemeente moet het besluit herzien en onderzoeken wat Lennox echt nodig heeft aan ondersteuning. Bovendien moet het aantal uren in stappen worden afgebouwd. "Wat de gemeente nu gedaan heeft is te rigoureus" zei de commissie.

Ondersteuning

Suzanne is erg blij. 'We zijn in het gelijk gesteld. Dit had de gemeente niet zomaar mogen doen". Het is een stap dichterbij, maar Suzanne en Lennox zijn er nog niet. "Het is nu afwachten hoe de gemeente dit gaat oppakken."
"We weten wel wat meer, maar we weten nog steeds niet waar het gaat eindigen" zegt Suzanne. Met de 13 uur die Lennox heeft gekregen aan ondersteuning, is het nu een enorme puzzel om Lennox goed te begeleiden.
"Het is redelijk rond, maar ideaal is het zeker niet" zegt Suzanne. Lennox heeft nu per dag met vier verschillende mensen te maken. "Die wisseling is voor niemand fijn, maar het is helaas niet anders". Ondanks alles doet Lennox het goed op school en Suzanne hoopt in het nieuwe jaar de ondersteuning van Lennox makkelijker te maken.