Rijk van Nijmegen

Dit is wat we weten over de ontsnapte August D.

August D. is op de vlucht.
August D. is op de vlucht. © ANP
Een 33-jarige man die dinsdag is veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij de Beuningse vergismoord op klusjesman Mehmet Kiliçsoy is op de vlucht, nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Het zou gaan om August D.. Wat weten we van hem?
"Brutaal, ongeïnteresseerd en zelfverzekerd." Het zijn een paar woorden die Karel de Jong, verslaggever van Omroep Gelderland noemt als het gaat om August D.. "Ik heb hem meerdere keren in de rechtszaal gezien. Het is een type dat niet zo snel onder de indruk is."
De Jong vindt dat D. in de rechtszaal tamelijk brutaal was tegen de officier van justitie en de rechter. "Hij zei onder meer op een vraag die hij kreeg tijdens de zaak: mijn hoofd is helemaal kapot, ik heb zo veel geblowd in mijn leven. Anderen zouden zeggen dat ze zich zouden beroepen op hun zwijgrecht. Hij geeft dan zo'n antwoord."
Onze verslaggever heeft nog een voorbeeld. "Er werd aan hem gevraagd waar hij op een bepaald moment was. Toen zei hij tegen de rechter: ja, misschien zat ik wel bij jou op de bank. Brutaal dus."
Waar August D. nu uithangt, is een groot raadsel. "Hij zou regelmatig in Suriname verkeren. Het zou mij niets verbazen als hij die kant op is gevlogen. Maar dat weet ik natuurlijk niet."

'Een gevaarlijk mannetje'

Over het karakter van de ontsnapte veroordeelde kan De Jong zeggen dat D. zeer explosief is. "Tijdens een van de eerste zaken in Arnhem had hij de indruk dat zijn advocaat werd uitgelachen door de rechter. Hij werd toen heel boos en moest door meerdere agenten in bedwang worden gehouden. Een gevaarlijk mannetje."
August D.'s rol was, volgens het Openbaar Ministerie en de rechtbank, dat hij zijn broer (moordmakelaar Jamairo) hielp met onder meer het maken van afspraken, het bewaren van wapens en zijn woning beschikbaar stellen voor overleg in zake hun liquidatieklussen.
De 33-jarige man komt uit Amsterdam-Zuidoost en heeft als bijnaam rapper Auki.