Rijk van Nijmegen

In deze kerk gaat het niet om de kerststal, maar wel om adventskalenders

Een klassieke adventskrans
Een klassieke adventskrans © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - In veel kerken zijn deze dagen veel kerststallen te zien. Maar in de Heilige Dominicus Kerk in Nijmegen hebben ze een andere keuze gemaakt. Daar is een tentoonstelling met louter adventskalenders.
"Ik zag vorig jaar met kerst in Kevelaer een tentoonstelling met adventskalenders. En dat leek mij leuk om hier ook te doen", verklaart pastor René Klaassen. "Veel kalenders zijn binnengekomen na een oproep op Omroep Gelderland en via De Gelderlander."
De oorsprong van de adventskalender dateert van lang geleden. "De oude religieuze traditie komt uit de tijd dat het donker werd. Dan werden bijbelteksten gelezen en kerstliedjes gezongen en werd het kerstverhaal verteld, iedere dag een stukje verder. Maar ze begonnen steeds weer vooraan, het verhaal werd dus iedere dag een stukje langer. Zo werden de kinderen van de onrust van de dag teruggebracht naar de rust voor het slapengaan. Daar zijn de bedtime-stories uit voortgekomen."

Adventskaars

Een adventskaars was eigenlijk de oudste vorm van een adventskalender. "Het is de meest eenvoudige manier om toe te leven naar kerstmis", vertelt Peter Nissen, theoloog en vrijwilliger bij de Dominicus Kerk. "Op de kaars zijn de cijfers van de dagen tot kerstmis getekend en die mag elke dag een stukje branden. Zo wordt duidelijk hoeveel dagen het nog tot kerstmis is."

Grote kaarsen voor zondagen

"Dan is er ook de adventskrans. De oudste vorm is in 1839 in een weeshuis in Hamburg ontstaan. De dominee wilde de kinderen zo duidelijk maken hoe lang het nog duurde tot kerstmis. Een krans met kleine kaarsjes voor de doordeweekse dagen en grote kaarsen voor de zondagen van de advent. Elke dag mocht een kind een kaarsje aansteken."
De kerk wil het adventsverhaal graag uitdragen. "We leven in een tijd waarin de kennis van de christelijke boodschap steeds verder naar de achtergrond is gedrongen. Vandaag kwamen er cijfers naar buiten waaruit blijkt dat nog maar 42 procent van de Nederlanders tot een religie behoort, met inbegrip van de islam. Dus het verhaal wordt steeds meer bekend."
"Het aanschouwelijke van zo'n adventskalender en van kerststallen is toch een manier om het verhaal toch nog een keer bij de mensen te brengen. Kerstmis is ook het feest van het licht dat in ons leven is gekomen, waarvan christenen zeggen dat dit licht is gekomen door het kerstkind."

Spiderman of Harry Potter

Adventskalenders zijn ook iets commercieels geworden en dat is terug te zien op de tentoonstelling. "Een soort pop-up, een combinatie van een adventskalender en een kerststal. Er zijn ook kalenders waarop niet meer het verhaal van de geboorte van Jezus wordt afgebeeld, maar Asterix, Spiderman of Harry Potter."
"Kinderen krijgen een hulpje bij het wachten in deze verwachtingsvolle tijd. Elke dag wat lekkers, elke dag een mooi plaatje, dat helpt wel", vertelt René Klaassen. "Dat maakt het speels en die chocolaatjes zijn ook lekker natuurlijk."
Bekijk hier hoe de tentoonstelling eruitziet:
Geen kerststallen, maar adventskalenders in deze kerk