Arnhem en omstreken

Allerlaatste keer vuurwerk afsteken in Arnhem, verbod vanaf 2023

Arnhem verbiedt het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf 2023
Arnhem verbiedt het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf 2023 © ANP
ARNHEM - Aankomende jaarwisseling zal definitief de laatste keer zijn dat consumenten in Arnhem vuurwerk mogen afsteken. Vanaf 2023 geldt in de stad een lokaal verbod. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond, nadat het college dit in oktober al voorstelde.
Er geldt al een algeheel vuurwerkverbod in de gemeenten Nijmegen, Apeldoorn en Heumen. Of er vanaf volgend jaar ook in Arnhem daadwerkelijk geen vuurwerk meer te zien of horen zal zijn, is de vraag. Burgemeester Ahmed Marcouch zegt dat handhaven van het verbod een 'zeer gecompliceerde opgave' is.
Leo de Groot (Partij voor de Dieren) denkt dat dat uiteindelijk wel los zal lopen. "Alles wat verboden wordt en tradities waar we afscheid van moeten nemen, roept in het begin weerstand op. Neem het rookverbod in de horeca. Na een aantal jaren slaat dat om."

'Onuitvoerbaar'

Het merkwaardige is wel dat je in Arnhem straks gewoon vuurwerk mag kopen en bij je mag hebben, maar niet mag afsteken, legt VVD'er Rebin Maref uit. "Onuitvoerbaar", stelt hij.
Die conclusie deelt Marcouch niet, maar de burgemeester erkent wel dat je om te kunnen handhaven er echt bovenop moet zitten. "Je moet zeker weten dat die ene persoon het heeft afgestoken. Want in het bezit hebben mag."
Bovendien spelen er rondom de jaarwisseling veel zaken die capaciteit van politie en handhaving vergen, waardoor er snel andere keuzes zullen worden gemaakt, maakt Marcouch duidelijk. "Als je realistisch bent, is dit niet het eerste dat je oppakt."

'Vampier van plezier'

Maar kennelijk wil de gemeenteraad de levensvreugde van haar inwoners leegzuigen, constateert Coen Verheij (PVV). "De raad wil graag de grootste 'vampier van plezier' zijn." Feesten die van oudsher werden gevierd, worden volgens Verheij stuk voor stuk verpest. "Eerst Sinterklaas en nu de viering van oud en nieuw. Zodat lokale fracties deugpunten kunnen scoren over de ruggen van Arnhemmers."
Als alternatief wil de gemeente een lichtshow of vuurwerkshow organiseren op oudejaarsavond.