Stedendriehoek

'Twee keer ellende', maar leidingen Apeldoorn worden vervangen

Buurtbewoner Peter Evers was getuige van de leidingbreuk.
Buurtbewoner Peter Evers was getuige van de leidingbreuk. © Omroep Gelderland
APELDOORN - "Het was twee keer ellende hier", vertelt Peter Evers, die aan de Ugchelseweg in Apeldoorn woont waar de afgelopen dagen twee keer de waterleiding knapte. "Het water kwam overal omhoog en het kolkte gewoon." Vitens laat weten dat de waterleidingen in die straat worden vervangen, omdat ze oud en poreus zijn.
"Het was een mooi gezicht, maar voor de bewoners niet." Zondagavond en maandagavond was het opnieuw raak in Apeldoorn. Dit keer was de Ugchelseweg de plek waar een waterleiding het begaf. Een onbekend aantal huishoudens moest het tijdelijk zonder of met minder kraanwater doen en het leidingwater liep over straat. De tweede keer ontstond er zelfs een sinkhole, waar een auto in dreigde weg te zakken.

'Een behoorlijke impact'

"De mensen stonden tot de knieën in het water", blikt Evers terug. "Ik heb 112 gebeld en toen werd ik doorverbonden en kreeg ik het nummer van Vitens. Ze kwamen anderhalf uur later kijken. Ze zijn het gewend, want ze hebben al een stuk of tien lekkages gehad."
Vitens laat weten dat die klacht niet bekend is. "Ik vind dat heel vervelend om te horen", zegt woordvoerster Jessica Winkelhorst. "Het is altijd een behoorlijke impact. Als zo'n waterleiding knapt dan komt er heel veel water vrij. Daar schrik je ook wel van. Onze monteurs proberen zo snel mogelijk ter plaatse te komen en het lek te dichten. Soms duurt dat iets langer dan je hoopt, maar volgens mij was het hier redelijk snel weer geregeld. Vervolgens wordt er met de gemeente gekeken naar hoe we omgaan met het straatwerk.

Ploep, erin

Naast veel ergernis hebben de leidingbreuken ook wel voor een glimlach gezorgd bij de buurtbewoners. "Eén van de mensen die er naar kwam kijken was zo slim om hard te lopen. Die ging er tot z'n middel in. We hebben nog gewaarschuwd van 'joh, pas op!', maar nee, ploep erin. Dus we hebben er nog hartelijk om gelachen."
Kijk naar beelden van de laatste leidingbreuk en een gesprek met Peters Evers:
'Twee keer ellende', maar leidingen Apeldoorn worden vervangen
Uiteindelijk blijven een verzakte stoep én een kraan zonder water over. "Het is lastig", vertelt Evers. "Je kunt niet naar de wc, je kunt niks. Wij hadden het geluk dat we de hottub nog vol hadden zitten. Daar hebben we emmers water uitgehaald om naar de wc te kunnen. Maar ach ja, het kan gebeuren."
Inmiddels is Evers zelf alvast begonnen met het fatsoeneren van zijn tuin en oprit. "Ik wil even wat tegels leggen en ik maak het wat schoon hier, zodat we weer fatsoenlijk bij de deur kunnen komen." Ook in de straat zijn mensen bezig met herstelwerkzaamheden. Evers kijkt toe: "Alles moet eruit en wie weet is het zand onder het asfalt ook wel weggespoeld."

Poreus en verouderd

De buurt hoopt dat het leidingwerk in de Ugchelseweg snel wordt vervangen. "Er zitten oude leidingen van gietijzer. Ze zijn overal in Apeldoorn aan het vervangen, maar hier nog niet", weet Evers.
Vitens stelt dat de leidingen zijn geknapt, omdat ze inderdaad poreus en verouderd zijn. "En als er eenmaal ergens een lekkage is geweest, is het vaak nog een keer raak. Om te voorkomen dat Apeldoorn er in de toekomst last van blijft houden, loopt er al enkele jaren een groot vervangingsproject in de stad. Dat traject bestaat uit twee delen, waarvan het eerste bijna is afgerond. In week 10 van volgend jaar hoopt Vitens (samen met Liander) de laatste leidingen te hebben vervangen, voornamelijk aan de noordzijde van de stad.

Ugchelseweg wordt aangepakt

Daarna komt nog een tweede deel van de stad aan de buurt, dat is meer gericht op de zuidkant. En daar valt ook de Ugchelseweg onder, laat Vitens desgevraagd weten.
"Deze moet nog aanbesteed worden, omdat er te weinig inschrijvers waren", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst. Wanneer de werkzaamheden voor het tweede deel van start kunnen gaan, is nog niet bekend. "Tot die tijd is het af en toe behelpen", aldus de woordvoerster.