Arnhem en omstreken

Bewoners Arnhemse wijk vrezen verkeerschaos door plannen gemeente

Kinderen spelen bij een van de nog onbebouwde velden in de wijk.
Kinderen spelen bij een van de nog onbebouwde velden in de wijk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bewoners van het noordelijke deel van de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf vrezen verkeerschaos en onveilige situaties in hun stuk van de wijk. Het college wil het grootste deel van het verkeer van de deels nog te bouwen huizen door één straat sturen. Volgens wethouder Paul Smeulders past dat.
Buurtbewoner Mehmet Turkkani toont 'de snelweg', zoals zij die noemen, in het midden van hun woongebied. Dé weg waarover al het verkeer straks rijdt richting de naastgelegen Minervasingel. Dat gaat volgens Mehmet niet lukken.

'Papieren werkelijkheid'

Volgens de berekeningen van de gemeente zouden er 4800 motorvoertuigen per etmaal over de weg gaan. Dat is in Mehmets ogen sowieso te veel. Ook zet hij vraagtekens bij de berekeningen. Theoretisch en 'volgens de normen' kan het allemaal, ziet Mehmet. "Maar er is ook een praktische uitvoerbaarheid. Die is meestal toch anders dan de papieren werkelijkheid."
Toch blijft wethouder Smeulders achter de onderzoeken staan die hij heeft laten uitvoeren. De verkeersplannen liggen er al twintig jaar, weet hij. "Nu we de wijk echt gaan bouwen, hebben we nog een keer gekeken of die verkeersplannen kunnen. Op basis van zowel extern als ons eigen onderzoek blijkt dat dit verkeerskundig mogelijk is. Dus dat nemen wij over."
Wel geeft de wethouder toe dat er in die onderzoeken veel variabelen zitten die nog erg onzeker zijn. Logisch, want een flink van de wijk moet nog worden gebouwd. Of hij dan geen risico's neemt met de veiligheid van de buurt? "Dat is absoluut niet de bedoeling", benadrukt Smeulders. "Het moet echt makkelijk kunnen."

'Wethouder niet gezien'

Naast het inhoudelijke verschil van inzicht, verwijten de bewoners de wethouder ook dat ze niet betrokken zijn. "Wij voelen ons niet gehoord en gezien", vertelt buurtbewoner Albert-Jan Musch. Hij zegt dat zijn buurt pas achteraf is geïnformeerd, toen er geen inspraak meer mogelijk was. Albert-Jan noemt de opstelling van de wethouder 'zwak'. "Hij is nog niet eens zelf komen kijken. We hebben hem niet gezien, gehoord of gesproken."
Smeulders zegt wel in de wijk te zijn geweest, maar geeft toe dat hij toen niet met bewoners heeft gesproken. Dat was wel goed geweest om te doen, erkent de wethouder. "Het was misschien beter geweest als ik in het begin een rondje door de wijk had gemaakt met alle bewoners." Smeulders verwacht alleen niet dat dat tot een andere uitkomst had geleid. "Want de onderzoeken liggen er en die spreken voor zich."

Oppositie achter bewoners

Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit over het verkeersplan in de wijk. Vrijwel de voltallige oppositie dient dan een voorstel in om mee te gaan in de wens van deze bewoners en een extra verkeersontsluiting te realiseren zodat niet alle voertuigen door die ene straat hoeven. "Wij zien hoe onveilig de situatie hier nu al is, terwijl een aantal velden nog niet eens zijn bebouwd", stelt VVD-raadslid Nicky Eppich. "Dit had een kindvriendelijke en rustige wijk moeten zijn. Dat is nu al niet meer het geval."
De VVD'er vraagt het college nu samen met CDA, FvD, ChristenUnie, DENK, SP en Arnhemse Ouderen Partij om ervoor te zorgen 'dat niet nog eens 300 huishoudens extra door deze wijk moeten'.
Technisch is dat mogelijk, geeft Smeulders aan. "Het kost een paar huizen die niet gebouwd kunnen worden. Het gaat ten koste van wat groen en het is duurder. Maar als de meerderheid van de gemeenteraad dat wil, dan kan dat en zullen we dat zo uitvoeren."
Maar hoeveel is een mensenleven waard, als je kijkt naar de 1,6 miljoen euro die dat extra moet kosten, wil Eppich haar collega-raadsleden nog meegeven.

'Ten koste van speelplezier en gezondheid'

Mochten de plannen van de wethouder toch doorgaan, wat gaan we dan zien in de wijk? "Veel oponthoud", stelt Mehmet. "Er hoeft hier maar een bezorger stil te staan en het loopt vast." Even daarvoor zagen we verschillende auto's tegen het eenrichtingsverkeer in de wijk verlaten, omdat een vrachtwagen deze weg blokkeerde. "Zo zal je meer onveilige situaties krijgen", voorspelt Mehmet.
Hij vreest vooral voor de kinderen in de wijk. "Het gaat ten koste van het speelplezier en spelen op straat. Denk ook aan de uitstoot van het verkeer. Kinderen zijn voor ons heilig, maar we zien dat het college geen rekening houdt met hun gezondheid."
Bekijk hier onder meer hoe de situatie in de wijk is, via RTV Connect: