Noord-Veluwe

Radiorel in Elburg in de race voor radiofragment van het jaar

Het relletje uit september was live te horen op LocoFM.
Het relletje uit september was live te horen op LocoFM. © Pxhere
ELBURG - Het akkefietje dat in september live op radiozender LocoFM in Oldebroek en Elburg te horen was, maakt kans om uitgeroepen te worden tot Radiofragment van het Jaar 2022. In de uitzending maakten sportverslaggever Henk Lodewijk en presentator Willem Vlieger ruzie, omdat de presentator wilde schakelen naar een ander veld.
Daarvan was de sportverslaggever niet gediend en dat maakte hij in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk aan de presentator. Vlieger werd daar zo door geraakt, dat hij aankondigde na de uitzending meteen te zullen stoppen.
Luister het fragment terug:
Ruzie tussen sportverslaggever en radiopresentator
De makers van het NPO Radio 1-programma De Perstribune hebben het radiorelletje van LocoFM nu genomineerd voor de titel Radiofragment van het Jaar. "Over het algemeen wordt je gedrag als radiopresentator toch wat gefilterd: je weet dat je te horen bent en dus laat je niet altijd het achterste van je tong zien. Maar wat hier gebeurde, was echte emotie die bovenkwam", zegt juryvoorzitter Ron Vergouwen.

Botsing tussen belangen

"Normaalgesproken worden dit soort meningsverschillen achter de schermen uitgevochten. Nu gebeurde dat op zender. Beide mannen willen een programma maken, maar de presentator wil schakelen en de verslaggever wil op zender. Dat botst. Daar komt bij dat die omroepen met elkaar moeten samenwerken en dat alles leidt tot deze ongefilterde emoties. Dat zijn de mooiste fragmenten", aldus Vergouwen.
Het relletje uit september is als gezegd niet de enige kandidaat. Zo werd ook programmamaker Tim den Besten op de shortlist gezet: hij werd emotioneel over een incident dat zich voordeed tijdens de Pride Amsterdam. Zijn collega en vriend Nicolaas stond daar op een boot tijdens de Canal Parade en dat verleidde Tim tot een Sinterklaasliedje. Daar had hij achteraf veel spijt van, omdat hij daardoor werd gelinkt aan racisme.
Luister het fragment terug:
Tim den Besten in tranen over incident tijdens de Pride Amsterda
Een andere genomineerde is Radio 538-dj Wietze de Jager. Hij presenteert sinds dit jaar het felbegeerde ochtendprogramma op de zender, maar zei in september dat de combinatie van die show met het runnen van een gezin met jonge kinderen hem zwaar valt.
In een acht minuten durend relaas legde hij zijn collega's uit dat hij overwoog ouderschapsverlof op te nemen. Het leidde tot veel reacties van radiomakers en luisteraars.
Luister een stukje van het gesprek terug:
Wietze denkt na over ouderschapsverlof
Aanstaande zondag wordt in het radioprogramma De Perstribune duidelijk welk fragment als hét fragment van 2022 wordt gezien. Of de radiorel uit Oldebroek kans maakt? Zeker, zegt juryvoorzitter Vergouwen. "Het is een fragment waar je niet omheen kunt en dat direct weer oppopt bij mensen die zich het nog herinneren. Het viel op bij de jury, en dat is een hele brede jury die alles wat op radio gebeurt goed bijhoudt. Ik heb het destijds zelf ook laten horen als het moment van de week. Het is iets dat je bijblijft. Het is heel eerlijk, recht uit het hart."
Verslaggever Henk Lodewijk heeft niet zo'n behoefte om nog eens terug te blikken op het incident. "Weet je, idereen heeft er al wat over gezegd en geschreven. Alleen CNN en de Bond tegen het Vloeken hebben zich nog niet gemeld. Het is goed zo joh, we zien zondag wel of ik een prijs win of niet", lacht hij.