Rijk van Nijmegen

In de rij voor startbewijs 4Daagse: 'Ga op tijd online en druk niet op F5'

Wandelaars op de Via Gladiola na het volbrengen van hun 4Daagse.
Wandelaars op de Via Gladiola na het volbrengen van hun 4Daagse. © ANP
NIJMEGEN - De 4Daagse belooft de komende online-inschrijving voor het wandelevenement in goede banen te leiden. De stichting achter de 4Daagse heeft maatregelen genomen voor een ordentelijk verloop van de inschrijving, die op 23 januari begint. Zo komt er een digitale wachtrij.
De 4Daagse zorgt ervoor dat de website het verkeer aankan zodra beide inschrijfperiodes beginnen, belooft woordvoerster Babs Rijke. "De capaciteit is opgehoogd."
Er komt een digitale wachtrij zoals je die ook bij concerten ziet. "Dat betekent dat je de pagina niet moet verversen, maar gewoon geduld moet hebben, zodra je in de wachtrij zit. Ga op tijd achter je pc zitten en druk niet op F5."
Volgens Rijke denken veel mensen dat al na de eerste termijn op 23 januari (bedoeld voor wandelaars die minstens één keer de 4Daagse uitliepen of deelnemers die tussen 2005 en 2012 zijn geboren) de inschrijving vol zit. "In theorie zou dat kunnen, maar dat gebeurt nooit. Na de eerste ronde is ongeveer twee derde van de inschrijvingen vol. Er blijven nog genoeg startbewijzen over."

'Storingen net zo unfair als loten'

Marsleider Henny Sackers zei maandag te verwachten dat wandelaars positief zouden reageren op het afschaffen van de loting. Wandelaar Jan is dat inderdaad. "Hiermee voorkom je bij nieuwe lopers die samen willen lopen dat de één wel ingeloot wordt en de ander niet", reageert hij. Hij noemt de lotingvrije inschrijving een 'goede ontwikkeling en prima beslissing'.
Maar andere deelnemers vrezen dat de website van de 4Daagse de stormloop van aanmeldingen niet aankan. Wandelaar Henny zegt daarover: "Iedereen die kan gaat bij de eerste gelegenheid om tien uur inloggen. Storingen in het systeem zijn net zo unfair als loten dat is."
Meedoen kostte dit jaar 104 euro. Daar komt in 2023 5 euro bij. Roos Michelle vindt 109 euro 'ontzettend veel geld'. "Van die inflatie heb ik ook last", zegt Jean op Facebook. "Krijg ik nu 5 euro korting?" Hij haast zich te benadrukken dat hij een grapje maakt. Maar Elisabeth lijkt de humor niet te waarderen: "Een eliteding gaat 't worden."

'Vraag je gemeente om een bijdrage'

Over deze reacties zegt de 4Daagse-woordvoerster: "De inflatie is veel hoger dan de prijsstijging. Die is 1 euro 25 per dag, vergeleken bij vorig jaar. We zijn een stichting en hebben geen winstoogmerk. De meeste kosten gaan op aan veiligheid en verkeersregelaars. "Dat wordt in beide gevallen ingehuurd en kan niet op basis van vrijwilligheid."
Voor wandelaars die mee willen doen maar krap bij kas zitten, heeft ze een tip: "Veel gemeenten hebben een potje waarop je een beroep kunt doen als je eens wat minder te besteden hebt. Informeer bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming."