Stedendriehoek

Duizenden Apeldoornse kinderen krijgen 100 euro voor kleding

Met de kledingbonnen kan bijvoorbeeld warme winterkleding worden aangeschaft.
Met de kledingbonnen kan bijvoorbeeld warme winterkleding worden aangeschaft. © Pixabay
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn deelt kledingbonnen van 100 euro uit aan 3500 kinderen van 1880 gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. "Nieuwe (winter)kleren kopen voor kinderen is niet voor elke ouder of verzorgende vanzelfsprekend", stelt de gemeente.
“We willen onze inwoners letterlijk en figuurlijk niet in de kou laten staan", zegt Sunita Biharie, wethouder Werk & Inkomen en Welzijn & Sport in Apeldoorn. Deze week heeft de gemeente de fashioncheques, zoals het wordt genoemd, opgestuurd. De fashioncheques zijn automatisch opgestuurd naar iedereen met kinderen onder de 18 jaar die in 2022 de energietoeslag ontving. De kledingbon is niet aan te vragen door inwoners.
Mensen die nog geen energietoeslag hebben aangevraagd, maar daar wel recht op hebben, kunnen dat nog doen tot en met 31 december. Mensen die voor dit jaar nog energietoeslag krijgen én kinderen heeft onder de 18 jaar, krijgen alsnog een kledingbon van Apeldoorn. De bonnen die Apeldoorn uitdeelt, zijn te gebruiken bij veel grote winkels en online webshops.

Armoedebestrijding

“We doen er alles aan om armoede te bestrijden en vinden het heel belangrijk dat alle Apeldoorners een normaal leven kunnen leiden", zegt Biharie. "En dus in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Of het nou gaat om geld voor je energierekening, de huur, kleding, boodschappen, sporten en ga zo maar door.”
Het uitdelen van de bonnen is mogelijk, omdat er nog budget vrij was. "Elk jaar heeft de gemeente budget voor het ondersteunen van inwoners met een lager inkomen. Omdat bij sommige regelingen niet vooraf precies is in te schatten hoeveel mensen een beroep erop doen, begroten we dit budget vrij ruim", laat de gemeente weten. "Hierdoor kan het zijn dat er geld overblijft. Dat is ook dit jaar het geval. Dat maakte het mogelijk om aan het einde van het jaar iets extra’s te doen, in de vorm van fashioncheques voor kinderen."