Stedendriehoek

En wéér knapt een waterleiding, wat is er in Apeldoorn aan de hand?

Bewoners van de Scheerdersdonk werkten vrijdag samen met de brandweer om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.
Bewoners van de Scheerdersdonk werkten vrijdag samen met de brandweer om het water zo snel mogelijk weg te krijgen. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Opnieuw stond een straat in Apeldoorn dinsdagochtend blank omdat er een waterleiding was gesprongen. Zondagavond was het op de diezelfde Ugchelseweg ook al raak. Mensen uit de stad hebben er nogal eens mee te maken. Wat is er toch aan de hand met het leidingwerk in Apeldoorn?
Een week geleden zat een onbekend aantal huishoudens in de wijk De Maten zonder of met minder water door een leidingbreuk aan de Scheerdersdonk. Afgelopen winter stond de omgeving van de Imkersdreef blank en kwam er nog maar nauwelijks water uit de kranen. Ook in 2019 vlogen de nieuwsberichten over sinkholes en waterballetten in Apeldoorn je om de oren.

Twee keer aan de Ugchelseweg

Volgens Vitens ligt het aan de leeftijd van de leidingen. Het leidingnetwerk in Apeldoorn is op sommige plekken verouderd en daardoor mogelijk poreus. Ook aan de Ugchelseweg, laat woordvoerder Jessica Winkelhorst van Vitens weten. "We weten dat er wat oudere waterleidingen liggen, die kunnen poreuzer en gevoeliger worden."
En als er eenmaal ergens een lekkage is geweest, is het vaak nog een keer raak. "Als er een lekkage is, dan doen de monteurs van Vitens een afsluiter dicht. Dat betekent dat er meer druk komt op andere plekken in de leiding. Als je dan te maken hebt met een wat oudere leiding, zoals in dit geval, dan is de kans gewoon groter dat er nog een keer een leiding knapt. Het water moet een andere weg zoeken en dat gaat dan net eventjes wat harder."

Van -8 naar +8 graden

Maar moeten mensen die aan de Ugchelseweg er dan rekening mee houden dat het nog eens kunnen gebeuren? "Dat vind ik lastig te zeggen. Maar volgens monteurs zie je wel dat het dan twee tot vier keer gebeurt en dat het zich daarna weer herstelt. Maar dat is dus koffiedik kijken."
Vorige week hadden we ook te maken met temperaturen van ver onder het vriespunt, terwijl het maandag ineens weer richting de 10 graden boven nul ging. Heeft een leiding daar ook niet onder te lijden? "Dat weer helpt natuurlijk niet", zegt Winkelhorst. "Het is zo dat de grond heel koud is. Op het moment dat de vorst voorbij is, gaat de grond 'werken' en dat kan invloed hebben. Maar het hoeft niet de oorzaak te zijn. Zo'n leiding kan gewoon poreus zijn. De exacte oorzaak is vaak lastig te achterhalen."

Enorme operatie

In 2014 had Apeldoorn te maken met twee enorme gas- en waterlekkages, waardoor honderden mensen dagenlang zonder gas kwamen te zitten. Vitens (water) en Liander (gas) wilden het risico op herhaling minimaliseren, daarom is besloten om in totaal tientallen kilometers aan leidingwerk te vervangen.
"Na zestig tot zeventig jaar zijn waterleidingen wel toe aan vernieuwing", zegt Winkelhorst. "Apeldoorn is ook een oude stad. Dus in de loop van de tijd moet je vernieuwen, maar dat heeft wat tijd nodig."
In de periode 2016 tot en met 2018 is al 46 kilometer aan leidingen vervangen in de wijken Kerschoten, Anklaar, Zevenhuizen, De Maten en Rivierenkwartier. Tussen 2019 en dit jaar is er nog eens 30 kilometer vervangen. Tussen dit jaar en 2025 wordt er nog eens 30 kilometer vervangen.
Vitens en Liander houden op een online kaart bij waar de onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden en waar het leidingwerk al vervangen is. Toch is daar op te zien dat er aan de Ugchelseweg geen vervangingswerkzaamheden gepland staan of zijn uitgevoerd. Of Vitens alsnog gaat kijken of ook hier vervanging van leidingen nodig is, kan de woordvoerster dinsdag nog niet zeggen.