Rivierengebied / Achterhoek

Wijn uit Rivierenland krijgt EU-bescherming tegen namaak

Wijn uit Rivierenland krijgt EU-bescherming tegen namaak.
Wijn uit Rivierenland krijgt EU-bescherming tegen namaak. © EPA
ERICHEM - Wijn uit Rivierenland, een gebied van 300.000 hectare waar de Achterhoek en Betuwe onder vallen, krijgt een Europese beschermde oorsprongsbenaming. Dat heeft de Europese Commissie besloten na een aanvraag voor een 'Appellation d'Origine Protégée' (AOP) door drie wijngaarden in het gebied.
De AOP is een Europese verordening die streekproducten bescherming biedt tegen namaak. Producten die het AOP-keurmerk dragen, moeten geproduceerd en verwerkt worden binnen een bepaald gebied volgens een gecontroleerde werkwijze. Van de druiven waarvan Rivierenlandwijn wordt gemaakt moet 85 procent afkomstig zijn uit het gebied.

'Bepaalde kwaliteitsborging'

"Voor ons is het belangrijkste dat we een bepaalde kwaliteitsborging willen hebben. Dat willen we aan de consument laten zien", zegt Diederik Beker van het Betuws Wijndomein in Erichem, een van de drie wijngaarden. Wijngaard Heekenbroek in Drempt en wijngaard Montferland in Gendringen zijn de andere twee.
"Je spreekt met drie wijngaarden af dat je wijn maakt op een bepaalde manier. Dan krijg je een bepaald niveau. We zitten alle drie op rivierklei. Dat geeft een unieke smaak. Die wil je behouden, zonder dat iemand anders dat keurmerk op zijn fles kan zetten", legt Beker uit.

'In 2004 eerste wijnstokken'

In 2004 zijn de eerste wijnstokken aangeplant in het afgebakende geografisch gebied nadat nieuwe druivenrassen waren ontwikkeld voor het noordelijke klimaat in Nederland. De aanplant werd onder meer met behulp van Europese subsidies voor plattelandsvernieuwing gefinancierd.
Het gebied wordt doorkruist door de Oude IJssel, de IJssel, de Nederrijn, de Lek, de Waal, de Linge, de Afgedamde Maas en de Maas. Er is veel tuinbouw en fruitteelt vanwege de vruchtbare riviergronden. De omstandigheden 'dragen bij aan de kwaliteit van wijnen en geven ze fruitige aroma's', aldus de commissie.