Arnhem en omstreken

Moderne seksles op christelijke school: 'God heeft iets moois gegeven'

Fien en Loïs geven seksles.
Fien en Loïs geven seksles. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Praten over seks. Het is voor veel kinderen een beetje gek, gênant en soms zelfs taboe. Op het GSG Guido in Arnhem geven de trainers van InDifferent sekseducatie. Maar op een andere manier dan we gewend zijn. Naast de openheid en vertrouwelijkheid van het gesprek, is er ook veel aandacht voor alle verschillende vormen van seksuele voorkeuren en geaardheid.
Met haar ouders praat ze er niet echt over, vertelt Marli uit 2 vmbo. Ze vindt het dan ook fijn dat dit op school wel gebeurt. Inmiddels is het voor haar 'niet zo raar meer' om erover te praten. "Het is fijn om woorden te kunnen zeggen zonder dat er gelachen wordt. Zoals vagina, pijpen of sperma."
Van sommige dingen die ze tijdens de lessen te horen kreeg, dacht Marli: 'Waarom zou je dat doen?' "Bijvoorbeeld dat mannen met heel veel vrouwen en een man gaan. Of andersom. Dat vind ik gewoon best wel raar."

'Op het negatieve en gevaar'

In de manier waarop zij hun lessen geven, wordt echt gebroken met de traditionele sekseducatie, maakt trainer Fien van Deursen duidelijk. "Die gaat vaak over: hoe word je niet zwanger en krijg je geen soa's. Dus heel erg op het negatieve en het gevaar rondom seks. Wij willen het gesprek openen. Het is zo'n taboeonderwerp. Iedereen is er heel erg nieuwsgierig naar, en niemand durft er over te praten."
Fien bouwt haar lessen dan ook op rond de vragen die leerlingen zelf hebben en wat zij willen weten. "In plaats van alleen het biologische en klinische van hoe bijvoorbeeld een vulva er uitziet."

Vulvales en de orgamsekloof

Aan die vulva en de vagina wordt wel een hele les besteed. Waarom niet aan de penis? Is die niet net zo belangrijk? "Die is zeker net zo belangrijk, maar daar is al veel meer informatie over", weet Fien.
"Vraag een klas om een penis en een vulva te kleien: dan zie je dat iedereen de penis best wel gedetailleerd kent. Inclusief ballen, schacht en de eikel. Maar heb je het over een vulva, dan hebben veel mensen geen idee wat die is of ze kennen het verschil tussen een vulva en een vagina niet. Daar zit dus heel veel ongelijkheid in."
Die oneerlijkheid wordt dus rechtgetrokken, betoogt Fien. "Wat ze daarbij bijvoorbeeld ook meekrijgen is de orgasmekloof. Vrouwen komen veel minder vaak klaar, omdat er gewoon geen kennis is. De clitoris is dit jaar pas voor het eerst correct in een biologieboek afgebeeld."
Op deze school krijgen de leerlingen sekseducatie.

'Alle seksvormen net zo gelijk'

Wat ook anders is in haar sekslessen, is dat homo zijn of de lhbtiq+'er niet als uitzondering wordt neergezet, vervolgt Fien. "In de biologieles die ik kreeg, was seks een penis in een vagina. Dan werd er verteld dat je ook nog mensen hebt die homo zijn. Daarmee zijn die nog steeds de uitzondering. In onze lessen wordt de lhbtiq+-gemeenschap niet als uitzondering neergezet, maar als net zo'n gelijke vorm van seks hebben als heteroseks."
Ook het niet hebben van seks of aseksueel zijn, speelt daar een rol in, verduidelijkt Fien. "We proberen dus niet alleen 'de norm' te vertegenwoordigen die je toch al zo veel ziet in de media, films en boeken. We proberen een inclusiever verhaal te vertellen, met een gelijke focus."

'God heeft iets moois gegeven'

Teamleider Marcel Havinga van het GSG Guido hoopt dat zijn leerlingen op deze manier 'op een goede manier over seks leren praten'. "We zijn een christelijke school en vinden seks best wel een bijzonder iets", benadrukt Havinga.
Of het dan ook niet bijzonder is dat juist een christelijke school zo open over al dit soort zaken wil praten en die ook niet afkeurt? "Ik weet dat christenen wel bekendstaan omdat ze dingen afkeuren. Maar zo is het eigenlijk niet. God heeft iets heel moois gegeven. Als we daar niet open met elkaar over in gesprek kunnen, dan komt het in een taboesfeer. Dan gaan mensen zelf gewoon maar dingen doen. Wij gaan niet zeggen wat wel of niet mag: maar praat er nu gewoon eens met elkaar op een goede manier over."
Het kleine doel voor Fien is om in haar lessen 'gewoon het gesprek maar eens te open'. "Het grote doel zit hem in de vele dingen die misgaan rondom seks. Terwijl seks zó leuk kan zijn. Maar er gaat zo veel mis. Er is zo veel sprake van seksueel overschrijdend geweld. Veel mensen ervaren dus niet de leuke kanten van seks, maar maken iets heel naars of traumatiserend mee."
Heb respect voor je eigen zoektocht en die van de ander. Dat mag
Fien van Deursen, trainer sekseducatie InDifferent
Seksuele autonomie, zelfbeschikking, weten dat seks plezierig is, dat je daar zelf iets over mag zeggen en dat jouw lichaam van jou is, zijn volgens Fien hele belangrijke boodschappen voordat je begint over de grote thema's. "Het lijkt me heel vet als ik ze die mee kan geven: heb respect voor je eigen zoektocht en die van de ander. Dat mag."

'Zelf uit lopen vogelen'

Wethouder Maurits van de Geijn vindt het heel belangrijk dat dit verder in zijn stad wordt uitgerold. "Zelf ben ik inmiddels 50 jaar, maar heb van huis uit nooit seksuele voorlichting gehad en dat allemaal zelf lopen uitvogelen. Je zou verwachten nu we veertig jaar verder zijn, dat dat is verbeterd. Maar nog steeds is het voor veel jongeren lastig om over seksualiteit te praten."
Nog niet elke school werkt mee met aanbod van InDifferent, ziet Van de Geijn. "Dus daar zijn we over in gesprek. Dat gaat vaak over of het past in tijd en geld. Maar onze ambitie is er zeker om dit neer te zetten."
Bekijk hier onder meer wat de kinderen van de sekseducatie vinden, via RTV Connect