Rijk van Nijmegen

Nijmeegse 4Daagse stopt met loten voor startbewijs

Wandelaars op de Via Gladiola.
Wandelaars op de Via Gladiola. © ANP
NIJMEGEN - Wandelaars die willen deelnemen aan de 105e editie van de Nijmeegse 4Daagse hoeven niet meer te loten voor een startbewijs. De organisatie van het wandelevenement kiest voor het eerst sinds jaren voor een inschrijfprocedure volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.
De organisatie voerde de loting in 2009 in, omdat het inschrijflimiet werd overschreden. De loting gold alleen voor debutanten van 16 jaar en ouder. Deze groep was dus niet van deelname verzekerd. Door te stoppen met loten, wil marsleider Henny Sackers deze groep meer zekerheid bieden.
“Door niet te loten weten wandelaars veel eerder of ze wel of niet kunnen meedoen. Ze hoeven niet tot er half april een notaris aan te pas is gekomen te wachten met het regelen van een slaapplek, of in onzekerheid te zitten of ze samen met hun wandelmaatje kunnen deelnemen. Ik verwacht dan ook dat wandelaars positief gaan reageren op het afschaffen van de loting.”

Meegaan met de tijd

Volgens Sackers past een loting waarbij wandelaars langere tijd in onzekerheid zitten ook niet bij deze tijd. “De coronajaren en de editie daarna hebben ons in de gelegenheid gesteld om onze inschrijfprocedure eens goed onder de loep te nemen. Het evenementenlandschap vraagt ons om mee te gaan met de tijd en in te spelen op de behoeften van de wandelaar.”
Bij de edities van 2009 tot en met 2019 werden door uitloting elk jaar duizenden wandelaars teleurgesteld. In 2020 was een loting voor het eerst in jaren overbodig, maar werd vanwege de coronamaatregelen de 4Daagse afgelast. Ook in 2021 ging het wandelevenement vanwege het coronavirus niet door.
Voor de laatste editie van de Nijmeegse 4Daagse in de zomer van 2022 was een loting niet nodig. De limiet was 49.000 inschrijvingen, maar het aantal aanmeldingen stagneerde op 44.164. Volgens Sackers speelt dit geen rol bij het afschaffen van de loting.

Twee inschrijfperiodes

De 4Daagse werkt dit jaar met twee online inschrijfperiodes. De eerste periode start op maandag 23 januari om 10.00 uur. Alle deelnemers die minimaal één keer de 4Daagse hebben uitgelopen of in de jaren 2005 tot en met 2011 zijn geboren, kunnen zich dan inschrijven. De inschrijfperiode eindigt vrijdag 10 februari om 17.00 uur. “Hiermee willen we respect en waardering tonen voor eerdere deelnemers. En ook jongeren tot en met 18 jaar motiveren om mee te doen aan ons prachtige en unieke wandelevenement", aldus Sackers.
De tweede inschrijfperiode start maandag 13 februari 10.00 uur. Het is dan voor iedereen mogelijk om een startbewijs te bemachtigen. De inschrijfperiode stopt op 16 juni, tenzij eerder het maximaal aantal inschrijvingen van 47.000 is bereikt. Wandelaars die zich inschrijven voor de 105e editie van het wandelevenement ontvangen na betaling gelijk een bevestiging van deelname.
Sackers vindt het lastig in te schatten hoe de inschrijfperiodes qua drukte gaan verlopen. “Het is koffiedik kijken. Zodra je iets verandert in de procedures, kun je niet meer bouwen op eerdere ervaringen. Wel verwachten we een piek aan het begin van beide periodes, omdat we weten dat er trouwe wandelaars zijn die ieder jaar deel zullen nemen en dat er enthousiaste debutanten staan te trappelen om zich in te schrijven. Maar helemaal zeker dat we vollopen zijn we niet.”

Inschrijfgeld verhoogd

Wat ook anders is dan vorig jaar is de hoogte van het inschrijfgeld. In 2022 betaalden deelnemers 104 euro voor een startbewijs, volgend jaar kost het 109 euro. “We hebben het inschrijfgeld iets moeten verhogen. Ook wij hebben te maken met inflatie en een flinke stijging van de kosten. Aan de andere kant vinden we het heel belangrijk dat de 4Daagse betaalbaar blijft, dus we verrichten alle mogelijke inspanningen om de prijs van het startbewijs zo laag mogelijk te houden.”
De 105e editie van de Nijmeegse 4Daagse vindt plaats van 18 tot en met 21 juli.