Achterhoek

Een jägermeister tussendoor doet wonderen voor de midwinterhoornblazers

Blazers van de Midwinterhoorngroep Eibergen houden de traditie levend.
Blazers van de Midwinterhoorngroep Eibergen houden de traditie levend. © Omroep Gelderland
EIBERGEN - In het buitengebied van Eibergen houden ze de traditie van de midwinterhoorn volop levend. Ongeveer veertig blazers uit de Achterhoek lieten zondagmiddag van zich horen tijden een speciale midwinterhoornwandeling.
Het is een paar graden onder nul en een wit laagje bedekt het Achterhoekse landschap. "Dit is het perfecte weer voor zo'n kuiertocht", vindt Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen. "Al is het voor de blazers wel wat lastiger, die kou. Maar af en toe een jägermeister tussendoor doet wonderen. "

Een soort code

Keuper staat met enkele andere blazers bij één van de boerderijen waar de 7 kilometer lange wandeling langskomt. Ook zijn er lichtjes, vuurkorven en versgebakken oliebollen."
De wandelaars lopen van de ene naar de andere boerderij en gaan simpelweg op het geluid van de hoorn af. "Dat is ook hoe het ooit is begonnen. Het gaat om het afgeven van een geluidssignaal. Dat deden boeren vroegen naar elkaar, als ze bijvoorbeeld hulp nodig hadden. Het was een soort code."
Tegenwoordig doen de blazers het vooral voor de leuk en om de eeuwenoude traditie levend te houden. Volgens Keuper gaat het daarmee de goede kant op: "Rond de Tweede Wereldoorlog was het zo goed als uitgestorven, maar inmiddels zijn er in Gelderland weer 25 groepen die blazen. "

Enthousiaste deelnemers

Deelnemers aan de kuiertocht zijn in ieder geval enthousiast: "Het is een mooie klank, een mooie roep. We zijn op weg naar Kerst en het is een beetje nostalgie. Ja, ik vind het prachtig. "
Meteen klinkt het diepe geluid van één van de hoorns alweer boven het geroezemoes van de wandelaars bij de boerderij uit. Dat mag, maar midwinterhoorns die door elkaar heen spelen? Dat is een no go. Keuper lacht: "Het is net als praten. Dat doe je toch ook niet door elkaar heen?"
De midwinterhoorn is springlevend