Arnhem en omstreken

Eusebius heropend na vijftien jaar restauratie: 'Maar hij is nooit af'

De Eusebius kerk vijftien jaar na het begin van de restauratie.
De Eusebius kerk vijftien jaar na het begin van de restauratie. © RTV Connect
ARNHEM - De Eusebiuskerk in Arnhem is vrijdagmiddag na een vijftien jaar durende restauratie officieel heropend. Het grote publiek kan vanaf zaterdag de kerk weer aanschouwen. Maar of de kerk ooit écht af zal zijn wordt betwijfeld.
Nadat in september 2006 een stuk steen van de kerk was gevallen, werd er onderzoek gedaan. “Er is toen gekeken wat er nou eigenlijk aan de hand was. Er werden steigers om de kerk heen gebouwd, en er werd gestart met de restauratie", vertelt Meike Verhagen, directeur van de kerk. “De buitenkant van de kerk is helemaal vervangen, maar ook aan de binnenkant is ongelofelijk veel gebeurd.”
De kerk diende eerst als partycentrum waar feesten en partijen gehouden werden. "Dat kan je je nu niet meer voorstellen, nu zijn we écht weer een museum.”

'Nooit echt af'

"De kerk is eigenlijk net als een stad, de ene straat wordt opgeleverd en de volgende straat gaat weer open, dus hij zal nooit echt af zijn”, vertelt de directeur. Haar wensenlijstje staat nog vol met andere plannen voor de kerk. “We willen het orgel nog restaureren, maar ook de Cuyperskamer wordt opgeknapt.” Ook droomt de directeur nog van een groot kunstwerk in de kerk.
Vanaf zaterdag is er een nieuwe tentoonstelling te zien: 'De glorie van Gelre', waar het hertogdom van de hertog van Gelre in beeld is gebracht. De grafkelders zijn vanaf zaterdag ook officieel te bekijken, en ook het fundament uit het jaar 1000 van de St. Maartenskerk in de kelder is te zien.
Verslaggever Aniek Beekman nam vast een kijkje in de Eusebiuskerk.