Rivierengebied

Frietbakker Toon stopt er na dik vijftig jaar mee

Toon stop na 51 jaar met patatbakken.
Toon stop na 51 jaar met patatbakken. © Omroep Gelderland
ELST - Hij maakte de komst van de viandel en de picanto mee. Maar vandaag, na eenenvijftig en een half jaar, stopt Toon Hendriks met werken in de cafetaria. Toon gaat, tot groot verdriet van zijn klanten, met pensioen. 'Bizar', noemt hij het zelf. Dat hij zoveel jaar in Cafetaria Hendriks in Elst heeft gewerkt. Maar hij bleef. "Vanwege het fijne contact met de klanten en de jongens waarmee ik heb samengewerkt."
"Het is een hele rustige man," zegt collega Jeroen Keijser. "Hij is een hele fijne collega, waarop je altijd kan bouwen. Het is jammer dat hij weggaat, maar hij heeft zijn pensioen zeker verdiend." Het is duidelijk. Toon zal na zijn pensioen gemist worden in Cafetaria Hendriks in Elst.

'Gezellige man'

"Hij hoort bij de inboedel hier," lacht een vaste klant die net bij Toon wat besteld heeft. "Het is een heel gezellige man."
Toon stopt na ruim vijftig jaar bij de cafetaria
"We zullen hem heel erg gaan missen," zegt collega Jeroen. "Op het ogenblik is het heel moeilijk aan personeel te komen. We hebben er eentje gehad die had een hekel aan afwassen. Als je daar een hekel aan hebt, dan moet je niet in de horeca komen. Denk ik dan." Toon was niet vies van hard werken. "Hij was altijd netjes op tijd en deed altijd netjes zijn werk."

'Hier heb je contact'

Op zijn laatste werkdag staat Toon niet achter de frituur, maar maakt hij de broodjes klaar. Hij zegt nooit wat anders te hebben willen doen dan werken in een cafetaria. "Ik heb vroeger wel op de kokschool gezeten en een half jaar in een restaurant gewerkt. Maar dat beviel niet. Dit is veel leuker. Als kok sta je altijd alleen in de keuken achter en zie je verder niemand. Hier heb je contact."
Van de picanto had vijftig jaar terug niemand gehoord
"Ik heb heel veel zien veranderen," zegt Toon. "Ik heb drie of vier verbouwingen meegemaakt. Vroeger was het hier allemaal weiland tegenover en dat is nu één grote woonwijk. En aan snacks is er veel meer bijgekomen. Bijvoorbeeld de viandel of de picanto. Daar had vijftig jaar terug nooit iemand van gehoord."
En de bereiding van die nieuwigheden, daar zat Toon niet mee. "Gewoon even aandacht aanbesteden, dan komt het allemaal goed. Rustig blijven."

'Lekker gegeten'

Op de vraag of Toon zelf wel eens een frietje eet, antwoordt hij ontwijkend; "Nou nee. Af en toe pik ik wel eens een stukje, maar nee. Als je er de hele dag boven hangt dan heb je wel genoeg."
Dan loopt een vaste klant recht op Toon af. "Toon," zegt hij plechtig. "Bedankt voor alle goede jaren. Ik heb hier altijd lekker gegeten."
Vandaag was Toon Hendriks' laatste werkdag. Maandag is er nog een receptie, waar collega's en trouwe klanten afscheid van hem kunnen nemen. Ze zullen hem missen. Maar hij vult aan: "Ik woon vlakbij. Ik kan altijd komen aanwippen."
Aan de cafetaria hangt een spandoek voor Toon
Aan de cafetaria hangt een spandoek voor Toon © Omroep Gelderland