Achterhoek

Doetinchem is reljeugd zat: 'Een leven is minder waard dan vroeger'

Doetinchem krijgt mogelijk cameratoezicht om geweld door jongeren aan te pakken.
Doetinchem krijgt mogelijk cameratoezicht om geweld door jongeren aan te pakken. © ANP
DOETINCHEM - Als het aan de burgemeester van Doetinchem en de fractie van GemeenteBelangen in die stad ligt, moeten camera's worden ingezet om uitgaansgeweld in de binnenstad te stoppen. De daders zijn jong, in sommige gevallen gaat het om tieners.
Rosa Giesen is raadslid in Doetinchem voor GemeenteBelangen. Haar partij dient volgende week donderdag een motie in voor cameratoezicht in het uitgaansgebied. "Niet 24/7 maar op de tijd dat het ertoe doet", zei ze vrijdag in De Week van Gelderland.
Raadslid voor GemeenteBelangen in Doetinchem Rosa Giesen.
Raadslid voor GemeenteBelangen in Doetinchem Rosa Giesen. © Omroep Gelderland
Burgemeester Boumans in Doetinchem wil van het uitgaansgeweld af. "We hebben sinds de zomer een groep jongeren in beeld die met name in het centrum overlast veroorzaakt", laat hij weten. "We vinden het belangrijk verkeerd gedrag in de kiem te smoren. Maar we willen jongeren ook een steuntje in de rug geven en hen weer de goede kant op helpen. Dat doen we met onder andere de politie, buurtcoaches en jongerenwerkers."
Horeca en politie willen al langer camera's, maar het stadsbestuur wilde tot nu toe geen knopen doorhakken.
Zelf ging hij vroeger als een dolle tekeer in het uitgaansleven, bekende ervaringsdeskundige Patrick van Til in het discussieprogramma van Omroep Gelderland. "Ik heb er ook een aantal keren voor vastgezeten. Ik hoorde bij een groep vrienden, we gingen stappen en als er wat was dan hielpen we elkaar. Dat was enorm explosief. En het was echt niet dat 'de ander' altijd begon. Er waren drugs en drank in het spel en daardoor vervaagden grenzen."

Patrick zocht vriendschap en geborgenheid

Patrick zocht familie, tolerantie, vriendschap en geborgenheid bij deze groep. Waarom? "Tja... Mijn moeder was te jong om voor mij te zorgen en mijn vader kon door een ongeluk niet voor mij zorgen. Mijn grootouders hebben mij goed opgevoed, maar de generatiekloof was gewoon te groot."
Voormalig vechtersbaas Patrick van Til.
Voormalig vechtersbaas Patrick van Til. © Omroep Gelderland
Een wondermiddel tegen de overlast zijn camera's niet, vreest Giesen. "Er gaat een preventieve werking van uit, maar daardoor kan de overlast zich verplaatsen. Het is daarom wel belangrijk om naar alternatieven te kijken. We moeten ook met de jongeren in gesprek." Ze noemt de geweldsexplosie zorgwekkend. "Er zijn jongeren die de stad niet meer in durven omdat er meer gebeurt. Ik maak me zelf ook wel zorgen. Mijn oudste is 18."
Begrip voor de jongeren is nodig om, meent Van Til, het geweld te kunnen stoppen. "Het geweld is wel explosiever. Lag iemand op de grond dan ging je niet kopschoppen. Je wilde iemand niet van het leven beroven. Een leven is nu minder waard."
Bekijk het gesprek hier:
Camera's in Doetinchem tegen uitgaansgeweld?