Arnhem en omstreken

Gouden Mispel voor 'natuurinclusieve' Gelderse boer

Marcel van Silfhout krijgt de Gouden Mispel.
Marcel van Silfhout krijgt de Gouden Mispel. © Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
RENKUM - Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge. Het zijn historische streekgranen waar de meeste mensen misschien nog nooit van hebben gehoord. Maar precies daar ligt voor Wageninger Marcel van Silfhout de uitdaging.
Sinds een aantal jaar timmert hij met stichting GraanGeluk aan de weg om deze granen bij een breed publiek bekend te maken. Voor die inspanning én zijn manier van werken is hij bekroond met de Gouden Mispel van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VCN). Deze prijs wordt sinds 2006 uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.
Het verhaal van stichting GraanGeluk begint in 2017. Op een lap grond van 1,2 hectare op de Wageningse Berg zaait en oogst Van Silfhout de enigszins in vergetelheid geraakte granen. En heel belangrijk: dat gebeurt met natuurinclusieve landbouw. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn uit den boze. Insecten en wilde bloemen worden omarmd.

Beste speciaalbier ter wereld

De streekbroden die van het graan worden gebakken, gaan letterlijk en figuurlijk als warme broodjes over de toonbank. Het aantal percelen neemt toe. Door ook zomergerst te verbouwen voegt Van Silfhout streekbieren toe aan zijn arsenaal. In samenwerking met de Stadsbrouwerij Wageningen brouwt Van Silfhout Gelders Graangeluk. Dat valt zo goed in de smaak dat het in 2020 door de jury van de prestigieuze Internationale Brussels Beer Challenge wordt verkozen tot het 'beste speciaalbier ter wereld'.

De jury van de VCN vindt dat Van Silfhout met GraanGeluk aantoont dat je met de terugkeer van natuurrijke akkers het bewijs levert dat je met historische kennis, eerlijke ambachtelijke producten kan maken.

Naast stichting GraanGeluk viel ook een ander Gelders initiatief in de prijzen. De Gelderse Toren kreeg de Gouden Mispel voor het stapsgewijs herstellen van het gebied en de bebouwing rondom kasteel de Gelderse Toren in Spankeren. De jury prijst dat het gebied bewust wordt verbonden met het IJssellandschap.