Gelderse Vallei

Nieuwe methode moet opkomst 'terrormier' aan banden leggen

Mediterrane draaigatjes zoals die in Wageningen.
Mediterrane draaigatjes zoals die in Wageningen. © Wageningen Universiteit
WAGENINGEN - Ze zijn er helemaal klaar mee in Wageningen. De buurt rond de Churchillweg wordt al tien jaar getergd door mediterrane draaigatjes, een invasieve miersoort die nauwelijks te bestrijden is. Nu is een nieuwe methode bedacht om de diertjes aan te pakken.
Afgelopen zomer kregen de kleine kruipertjes al kokend water over zich heen. Pas in het voorjaar zal het effect daarvan blijken, maar het water is al te veel afgekoeld als het de diepe nesten bereikt.
"Het is een kolonie van zeker 150 meter lengte", vertelt Chris van Dijk van de Wageningen Universiteit. "Ontzettend lastig te bestrijden, want het zit heel diep in de bodem. Het nest bestaat uit holtes en gangen van een ruim een meter diep. Het is heel moeilijk om daarbij te komen met heet water of bestrijdingsmiddelen. Maar via bevriezing kan het wél. We hebben het getest en het blijkt goed te werken."

Al toegepast op de duizendknoop

André Evers van het Achterhoekse bedrijf Tibach heeft er al succes mee gehad. "We hebben op deze manier de Japanse duizendknoop al bestreden. Nu willen we kijken of onze methode ook kan worden toegepast op het mediterrane draaigatje. Het is één van de vervelendste insecten van Nederland. Maar wij kunnen tot anderhalve meter diep boren en dan gaat de vrieslans in de bodem, waardoor deze exoot verdelgd wordt."
Het bevriezen van de mieren levert relatief weinig overlast op. "We hoeven er alleen maar wat tegels te lichten. We weten dat de mieren over het algemeen onder de bestrating zitten, vooral langs de stoepen. Daar kan het gat geboord worden voor de vrieslans. Dus niet alles hoeft opengebroken te worden."

Koninginnen pakken

De huidige kou is geen probleem voor de miertjes. "Nee, daar trapt hij niet in", weet Chris van Dijk. "De mieren gaan steeds dieper zitten tot een gedeelte van de bodem waar het niet vriest. Daar blijven ze tot ergens in februari. Als de zon alles weer opwarmt, worden ze weer actief. Het zijn miljoenen mieren hier, die veroorzaken zoveel overlast. Maar deze methode is afdoende om de hele kolonie en alle koninginnen, die de eitjes leggen, te doden. Als je de koninginnen pakt, sterft de kolonie uit."